Проф. Кантарджиев: Тенденциите са смущаващи, ще има негативни последици Снимка: © Getty Images

Притеснителни тенденции и риск за лоши последици – това е положението с новия коронавирус у нас според професор Тодор Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира нарастването на положителните проби в България през последните дни в интервю за „Неделя 150“ по БНР.

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“, каза един от членовете на Националния оперативен щаб.

„Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си. През март и април бяха взети навременни мерки и това доведе до слабо разпространение. Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“, сподели проф. Кантарджиев.

Според него, не е нужно връщането на КПП-та на входовете и изходите на областните градове или затварянето на хората у дома.

Самият премиер Бойко Борисов на няколко пъти съобщи, че противоепидемичните мерки няма да бъдат затягани. А проф. Кантарджиев смята, че допълнителни усложнения могат да се избегнат, ако хората използват маски на закрити обществени места, употребяват дезинфектанти и не се събират на големи групи.

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни. Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат насочени към това да не допускаме внос на вируса“, каза той.

„Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че в човешкия организъм се образуват две огнища - в горните отдели на дихателната система и в белия дроб. Тези две линии на вируса се развиват отделно.

„Най-вирулентната и смъртоносната част е в белия дроб. Хората се заразяват от вирусите в назофаринкса, но те са по-малко вирулентни и там няма да устоят създадени мутации, които носят по-голяма смъртност. Това е обяснението за намаляване на силата на вируса, не е така високо патогенен като първите месеци. Този факт е доказан медицински“, съобщи проф. Кантарджиев.

„Този вирус е от групата, в която антителата не говорят много нито за състоянието на болния, нито до каква степен си бил в контакт с вируса. Имаме ли хубави методи за доказване на клетъчен имунитет, много по-добре ще знаем каква част от населението е била в контакт със заболяването и каква част е защитена от такъв или подобни вируси. Доказа се, че хората без клиника или с лека клиника, малко заразяват. Това е много важен факт“, сподели той.


Прочетете още:

ОТНОВО НАД 100 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024