Снимка: © Getty Images

Притеснителни тенденции и риск за лоши последици – това е положението с новия коронавирус у нас според професор Тодор Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести коментира нарастването на положителните проби в България през последните дни в интервю за „Неделя 150“ по БНР.

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“, каза един от членовете на Националния оперативен щаб. 

„Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си. През март и април бяха взети навременни мерки и това доведе до слабо разпространение. Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“, сподели проф. Кантарджиев.

Според него, не е нужно връщането на КПП-та на входовете и изходите на областните градове или затварянето на хората у дома.

Самият премиер Бойко Борисов на няколко пъти съобщи, че противоепидемичните мерки няма да бъдат затягани. А проф. Кантарджиев смята, че допълнителни усложнения могат да се избегнат, ако хората използват маски на закрити обществени места, употребяват дезинфектанти и не се събират на големи групи.

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни. Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат насочени към това да не допускаме внос на вируса“, каза той.

„Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“, допълни проф. Тодор Кантарджиев. 

Той обясни, че в човешкия организъм се образуват две огнища - в горните отдели на дихателната система и в белия дроб. Тези две линии на вируса се развиват отделно.

„Най-вирулентната и смъртоносната част е в белия дроб. Хората се заразяват от вирусите в назофаринкса, но те са по-малко вирулентни и там няма да устоят създадени мутации, които носят по-голяма смъртност. Това е обяснението за намаляване на силата на вируса, не е така високо патогенен като първите месеци. Този факт е доказан медицински“, съобщи проф. Кантарджиев.

„Този вирус е от групата, в която антителата не говорят много нито за състоянието на болния, нито до каква степен си бил в контакт с вируса. Имаме ли хубави методи за доказване на клетъчен имунитет, много по-добре ще знаем каква част от населението е била в контакт със заболяването и каква част е защитена от такъв или подобни вируси. Доказа се, че хората без клиника или с лека клиника, малко заразяват. Това е много важен факт“, сподели той.


Прочетете още: 

ОТНОВО НАД 100 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"

Проф. Цочо Бояджиев получи орден "Стара планина"

Президентът удостои с държавни отличия още петима изтъкнати български учени

От WeWork до WeCrashed: Джаред Лето влиза в обувките на бизнесмена Адам Нойман

Историята за възхода и падението на предприемача е в центъра на нов сериал

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците