Снимка: © bTV

„Бях възмутен, отвратен от ситуацията, в която са поставени колегите ми лични лекари в София. Това не са лелки и чичковци, наредени на опашка за вкиснало зеле. Това са български лекари“ – бившият зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов атакува БЛС след случилото се пред РЗИ-София.

Десетки общопрактикуващи лекари чакаха дълги часове на опашка през последните два дни само за да получат по няколко флакона ваксини срещу Covid-19.

Въпреки че министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви преди дни, че е разговарял с директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев да направи график за личните лекари, а коли на МВР да доставят флакони до кабинетите им – нищо подобно не се случи. Пред сградата на РЗИ настана хаос, а от здравната инспекция обвиниха самите общопрактикуващи лекари за липсата на организация.

В сайта на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България бяха качени 4 видеа, които показват напрежението пред РЗИ. То е възникнало между чакащите и охраната (и дори е прераснало във физическа саморазправа), както и между лекарите и хора, пререждащи опашката.

Според проф. Миланов – големият проблем е липсата на намеса от страна на Българския лекарски съюз, който да защити колегите си.

„Това са български лекари, наредени на безумна опашка, за да спасяват неблагодарната българска общност. Освен това - като три пъти зам.-преседател на БЛС и два мандата председател на БЛС-София, имам право да задам няколко нелицеприятни въпроса на двете ръководства. Къде сте? Когато възстановявахме лекарския съюз през 1990 г., първостепенна задача беше защитата на лекарите и еднакво отстояние от политически игри и партии. Какво виждам от вас? Откровено Челобитничество и блюдолизане“, пише той във Facebook.

Проф. Миланов казва, че ръководителите на БЛС „бръщолевят празни приказки по телевизиите“, а не казват „нито дума за защита на съсловието“.

„Поне да бяха, като много други съсловни организации от редица страни, обявили траурен ден за починалите си колеги, или чакате цифрата им да достигне до числа, спуснати ви отгоре? Кога категорично ще поискате оставката на шефа на РЗИ? Като стар администратор мога да му посоча сто начина как да се справи със ситуацията, но най лесно е да унижиш бившите си колеги. Къде е комисията по лекарска етика - или се занимава с оплакванията на пациенти? На какво унижение още ще ни подложат, та да ви накарат да се събудите от летаргията и благополучието, челобитничеството?“, пише бившият председател на БЛС-София.

От БЛС все още няма официална позиция, но столичната здравна инспекция атакува някои от чакащите на опашката лекари. "Наложи се да потърсим съдействието на органите на реда. Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице“, пише в позицията им.

Те казват, че не са изготвили график за прием на лекарите, защото имат правомощия „единствено да информират по имейл“ личните лекари в София, че има налични препарати, и да ги уведомяват, че има „готовност“ за раздаването им.

"Многократно директорът на Столичната РЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната ѝ структура за създаването на организация, но за съжаление, до този момент няма такава. Напрежението пред сградата на инспекцията създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други общопрактикуващи лекари, което забавя процеса“, твърдят от столичната РЗИ.

„Чакахме в продължение на най-малко два часа и половина, след като сутринта бяха върнати всички лекари, за да се дадат ваксини на центрове и болници“, обяснява пред bTV д-р Зоя Ставрева.

„От 13 до 16 ч. беше определено време за личните лекари да чакат за втори игли за ваксини. Към 15 ч. дойде кола на ВМА с двама служители и тръгна с чантите да взема ваксини. Този път аз застанах пред вратата и казах, че няма да ги допусна да вземат препарати. Не аз се бих, а служителката от охраната започна да ме блъска и да ме напада. Пострадах, имам драскотини. Взела съм си документ от съдебна медицина“, добавя тя.

В едно от видеата се вижда как човек, пристигащ със служебен автомобил на ВМА, прережда опашката и отново се стига до напрежение, а от РЗИ казват, че той е взел ваксини за поставяне на втора доза, които били предварително подготвени.

Д-р Ваня Божилова казва пред телевизията, че търпението е преляло заради „липсата на организация от страна на столичната здравна инспекция“. „По кой начин излезе Районната здравна инспекция със становище по този конфликт, че общопрактикуващи лекари са били охраната на РЗИ, след като никой от тях не слезе да се запознае със ситуацията? Няма как личните лекари да направят организацията на СРЗИ, която е държавен орган“.

Общопрактикуващите лекари вече получават иРНК ваксини, след като в понеделник пристигнаха около 159 хиляди дози от Pfizer/BioNTech и Moderna. Практиката на здравните власти е да отделят половината от всяка пратка за личните лекари, за да имунизират желаещите, записани в техните списъци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"