Снимка: © NOVA

"Зеленият сертификат" може да бъде премахнат след 1 месец - това заяви проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера Кирил Петков по проблемите с пандемията.

Тя даде интервю за Нова ТВ, в което заяви, че документът за завършена ваксинация, преболедуване или отрицателен тест (за последните 48/72 часа) може да не бъде задължително изискване за достъп до обществени обекти съвсем скоро - въпреки ниското ваксинационно покритие.

В края на януари премиерът Петков обяви, че обмисля да предложи спиране на задължителния Covid-сертификат за "вътрешно ползване" на територията на България, но при две условия: 

"Отваряме дискусията и имаме предложение да премахнем зеления сертификат в момента, в който един от двата критерия се постигнат - ваксинация с две дози на 60% от населението или всички интензивни легла в страната паднат на 5% или по-малка заетост. Ако вълната е преминала и има много нисък риск за системата, "зеленият сертификат" да падне. Това не е крайно решение, просто предложение, което ще бъде дискутирано в следващите няколко дни. Запазваме възможността, ако поредна вълна вдигне риска за здравната система, да се въведе отново (сертификатът)", каза тогава Кирил Петков. 

„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около 1 месец”, каза Аргирова на 2 февруари.

Според нея пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат "зеленият сертификат". Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и "зеленият сертификат”, подчерта тя.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта "Омикрон" дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко”, каза Аргирова.

Според нея "зеленият сертификат" ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори