Снимка: © Twitter

"Байкар", производителят на "Байрактар", обяви в социалните мрежи, че ще подари на Литва един от военните си дронове. Този ход е бил продуктуван от инициативата на литовската онлайн телевизия на Андриус Тапинас, която събра над пет милиона евро за три дни, за да закупи една от техните машини, за да я изпрати на Украйна.

"Хората в Литва почтено събраха средства за закупуване на Байрактар TB2 за Украйна. След като научи това, Байкар реши да дари безплатно Байрактар ТБ-2 на Литва и моли събраната сума да отиде за хуманитарна помощ на Украйна," гласи съобщението в официалния Twitter канал на технологичната компания.

5 млн. евро за три дни: Литва направи рекордна кампания и ще купи "Байрактар" на Украйна

Министърът на отбраната на Литва Аржидас Анушаускас коментира жеста от своя профил в социалната мрежа: "Невероятно е, но Турция се съгласи да даде безплатно Байрактара, за който Литва събра пари! Изумително! Със събраната сума ще закупим нужната амуниция за машината, а останалите средства също ще отидат за подкрепа на Украйна. Благодаря ти, Турция," написа той.

Дроновете се използват активно както от отбраняващите се сили, така и от агресорите. Безпилотните самолети могат да действат като оръжия и като разузнавателни уреди. От началото на инвазията те се проявиха като ефикасно военно средство за украинците, особено предвид трудностите им да установят контрол над въздушното си пространство.

През последните години Киев закупи над 20 въоръжени дрона "Байрактар" от Турция, а през януари поръча нови 16.

По първоначален план кампанията на литовската медия Laisves TV трябваше да продължи минимум три седмици, но последвалият развой изненада всички. В нея се включиха не само редови зрители на телевизионния канал, но и членове на правителството на Литва, известни музиканти, бизнесмени и др. - дори бившият президент на страната Далия Грибаускайте и министри от кабинета.

Това не е единствената инициатива, която си постави за цел да събере средства за закупуване на безпилотни самолети за отбраняващата се страна. На 30 май "Оркестър Калуш", украинската група, която спечели "Евровизия" 2022, продаде трофея си от конкурса за 900 000 долара и вложи събраните средства в три ПД-2 дрона, изработени в Украйна.

Победителите на "Евровизия" продадоха статуетката си, за да купят военни дронове за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море