Прокуратурата е крила доклад за тежки нарушения по "Осемте джуджета" от 3 години Снимка: © Антикорупционен фонд

Прокуратурата е знаела за всички нарушения по случая "Осемте джуджета" още през лятото на 2020 г. - включително за злоупотреба при връщането на злато и стотици хиляди евро, иззети като доказателства по дело - но не е направила нищо за разследване и наказание на виновните магистрати.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на прокуратурата по разпореждане на Борислав Сарафов.

Сарафов беше зам.-главен прокурор и ръководител на Националната следствена служба през същия период, като беше лично уличен в близки връзки с основния заподозрян по "Осемте джуджета" - Петьо Петров Еврото.

Сега той е изпратил до Висшия съдебен съвет справка за проверка на Инспектората към прокуратурата от 2020 г., в която се съобщава за "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура.

Делата не се споменават, но става ясно, че засягат съдебния спор между Илия Златанов и сина му Явор Златанов около управлението на асансьорния завод "Изамет". Казусът между двамата е причината, поради която Златанов-старши е решил да търси посредничеството на Пепи Еврото за решаване на спора в своя полза.

Бившият шеф на Столичното следствие (по това време - вече адвокат) е задействал Спецпрокуратурата за максимално бързо връщане на активите на бизнесмена, но в замяна го е принудил да подпише запис на заповед за 3 милиона лева.

Екипът на Сарафов изрично подчертава, че проверката на Инспектората по казуса "Осемте джуджета" е изпратена и до Иван Гешев като главен прокурор през 2020 г.

В нея се "съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“.

"Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап", се казва в прессъобщението.

"С оглед на горното по разпореждане на главния прокурор Борислав Сарафов е възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство", пише още в съобщението.

Очаква се действията на прокуратурата по "Осемте джуджета" да бъдат обсъдени на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък.

Юристът Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, който разследваше случая, съобщава и допълнителни детайли от изводите на инспектората от 2020 г.

Според неговата информация, проверката е установила още:

  • разследването е започнало с изключително голяма активност, последвана от рязко намаляване на интензитета на действията, а наблюдаващите прокурори са се занимавали основно с връщане на веществени доказателства;
  • процесуални действия в хода на делото не са целели доказване на престъпленията, за които е образувано делото, а единствено задържане на обвиняемия Явор Златанов;
  • констатиране на проблеми при случайното разпределение;
  • ръководството на Специализираната прокуратура не е имало административен и професионален капацитет да осигури законосъобразното провеждане на разследването.

"Тези изводи не са нови за нас, направихме ги в подробното описание на установеното по казуса още през 2020 г. Но е новост, че подобни констатации са били направени от ВКП, а от това до момента не е последвало нищо", коментира той във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024