Снимка: © Булевард България

Вероника Трифонова - наблюдаващ прокурор по случаите с полицейско насилие от 2020 г. - твърди, че е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая. 

Това обяви Трифонова в интервю за "Лице в лице" във вторник. Няколко часа по-рано вътрешният министър Бойко Рашков я идентифицира в Народното събрание като един от хората, прекратили разследванията срещу служители на СДВР въпреки наличните видеозаписи на побоя от 10 юли. 

В момента тя работи в Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, която се занимава с разследвания на финансови и данъчни измами със средства от ЕС. 

Вероника Трифонова потвърди, че е работила по проверка за трима от пострадалите протестиращи, арестувани зад колоните на Министерски съвет. Проверката се е водила първо от СДВР, но по нейно разпореждане е прехвърлена в дирекция "Вътрешна сигурност". 

"За две от (протестиращите) лица е постановен отказ, защото собственоръчно са отказали да дадат сведения за това, което им се е случило", каза тя. Трифонова посочи, че лично е разговаряла с двамата пострадали, за да ги призове да сътрудничат на разследването, но те отново са отказали. 

Прокурорът твърди, че това е било основанието да прекрати проверката, но е изпратила на засегнатите акт, с който могат да защитят правата си. 

Третата проверка, която тя е наблюдавала, е установила причиняване на лека телесна повреда от страна на полицейски служител. Трифонова е разпоредила образуване на досъдебно производство, но срещу неизвестен извършител и е прехвърлила разследването в Следствения отдел на СГП, за да се направят всички нужни експертизи. 

На въпрос как би окачествила поведението на един от полицаите, който е снимал с личния си телефон полуголо арестувано момиче, прокурорът каза - "като обида". 

Депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов нарече "гавра и допълнително унижение" настояването на прокуратурата за показания от страна на пострадалите протестиращи. 

Оказа се, че той е адвокат на петима от битите младежи и именно той ги е посъветвал да не сътрудничат на МВР и обвинението. 

Той коментира, че ако клиентите му бяха загинали в резултат на побоя, нямаше да се изисква от тях да дават показания, за да се докаже извършеното престъпление. Хаджигенов нарече това "стратегия на защитата" и заяви, че очаквал "някой ден да се изправим пред истинското правосъдие". 

Депутатът напомни, че едно от пострадалите момчета Евгени Марчев беше описал в детайли какво му се е случило след влаченето зад колоните на МС по медиите. 

Хаджигенов оспори и преценката на Вероника Трифонова за посегателството на полицая срещу арестуваното момиче, като обяви, че то по-скоро отговаря на състава на блудството и уличи прокуратурата в прикриване на престъпления. 

Председателят на временната комисия за полицейското насилие обяви, че ще напише писмо до Лаура Кьовеши с пълна информация по събраните дотук данни за работата на държавното обвинение и конкретно - Вероника Трифонова, за да може главният ЕС-прокурор да прецени дали тя е подходяща за екипа й. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?