Снимка: © Булевард България

Вероника Трифонова - наблюдаващ прокурор по случаите с полицейско насилие от 2020 г. - твърди, че е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая.

Това обяви Трифонова в интервю за "Лице в лице" във вторник. Няколко часа по-рано вътрешният министър Бойко Рашков я идентифицира в Народното събрание като един от хората, прекратили разследванията срещу служители на СДВР въпреки наличните видеозаписи на побоя от 10 юли.

В момента тя работи в Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, която се занимава с разследвания на финансови и данъчни измами със средства от ЕС.

Вероника Трифонова потвърди, че е работила по проверка за трима от пострадалите протестиращи, арестувани зад колоните на Министерски съвет. Проверката се е водила първо от СДВР, но по нейно разпореждане е прехвърлена в дирекция "Вътрешна сигурност".

"За две от (протестиращите) лица е постановен отказ, защото собственоръчно са отказали да дадат сведения за това, което им се е случило", каза тя. Трифонова посочи, че лично е разговаряла с двамата пострадали, за да ги призове да сътрудничат на разследването, но те отново са отказали.

Прокурорът твърди, че това е било основанието да прекрати проверката, но е изпратила на засегнатите акт, с който могат да защитят правата си.

Третата проверка, която тя е наблюдавала, е установила причиняване на лека телесна повреда от страна на полицейски служител. Трифонова е разпоредила образуване на досъдебно производство, но срещу неизвестен извършител и е прехвърлила разследването в Следствения отдел на СГП, за да се направят всички нужни експертизи.

На въпрос как би окачествила поведението на един от полицаите, който е снимал с личния си телефон полуголо арестувано момиче, прокурорът каза - "като обида".

Депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов нарече "гавра и допълнително унижение" настояването на прокуратурата за показания от страна на пострадалите протестиращи.

Оказа се, че той е адвокат на петима от битите младежи и именно той ги е посъветвал да не сътрудничат на МВР и обвинението.

Той коментира, че ако клиентите му бяха загинали в резултат на побоя, нямаше да се изисква от тях да дават показания, за да се докаже извършеното престъпление. Хаджигенов нарече това "стратегия на защитата" и заяви, че очаквал "някой ден да се изправим пред истинското правосъдие".

Депутатът напомни, че едно от пострадалите момчета Евгени Марчев беше описал в детайли какво му се е случило след влаченето зад колоните на МС по медиите.

Хаджигенов оспори и преценката на Вероника Трифонова за посегателството на полицая срещу арестуваното момиче, като обяви, че то по-скоро отговаря на състава на блудството и уличи прокуратурата в прикриване на престъпления.

Председателят на временната комисия за полицейското насилие обяви, че ще напише писмо до Лаура Кьовеши с пълна информация по събраните дотук данни за работата на държавното обвинение и конкретно - Вероника Трифонова, за да може главният ЕС-прокурор да прецени дали тя е подходяща за екипа й.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.