Прокуратурата е прекратила 2 проверки срещу МВР заради отказ на пострадалите да свидетелстват Снимка: © Булевард България

Вероника Трифонова - наблюдаващ прокурор по случаите с полицейско насилие от 2020 г. - твърди, че е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая.

Това обяви Трифонова в интервю за "Лице в лице" във вторник. Няколко часа по-рано вътрешният министър Бойко Рашков я идентифицира в Народното събрание като един от хората, прекратили разследванията срещу служители на СДВР въпреки наличните видеозаписи на побоя от 10 юли.

В момента тя работи в Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, която се занимава с разследвания на финансови и данъчни измами със средства от ЕС.

Вероника Трифонова потвърди, че е работила по проверка за трима от пострадалите протестиращи, арестувани зад колоните на Министерски съвет. Проверката се е водила първо от СДВР, но по нейно разпореждане е прехвърлена в дирекция "Вътрешна сигурност".

"За две от (протестиращите) лица е постановен отказ, защото собственоръчно са отказали да дадат сведения за това, което им се е случило", каза тя. Трифонова посочи, че лично е разговаряла с двамата пострадали, за да ги призове да сътрудничат на разследването, но те отново са отказали.

Прокурорът твърди, че това е било основанието да прекрати проверката, но е изпратила на засегнатите акт, с който могат да защитят правата си.

Третата проверка, която тя е наблюдавала, е установила причиняване на лека телесна повреда от страна на полицейски служител. Трифонова е разпоредила образуване на досъдебно производство, но срещу неизвестен извършител и е прехвърлила разследването в Следствения отдел на СГП, за да се направят всички нужни експертизи.

На въпрос как би окачествила поведението на един от полицаите, който е снимал с личния си телефон полуголо арестувано момиче, прокурорът каза - "като обида".

Депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов нарече "гавра и допълнително унижение" настояването на прокуратурата за показания от страна на пострадалите протестиращи.

Оказа се, че той е адвокат на петима от битите младежи и именно той ги е посъветвал да не сътрудничат на МВР и обвинението.

Той коментира, че ако клиентите му бяха загинали в резултат на побоя, нямаше да се изисква от тях да дават показания, за да се докаже извършеното престъпление. Хаджигенов нарече това "стратегия на защитата" и заяви, че очаквал "някой ден да се изправим пред истинското правосъдие".

Депутатът напомни, че едно от пострадалите момчета Евгени Марчев беше описал в детайли какво му се е случило след влаченето зад колоните на МС по медиите.

Хаджигенов оспори и преценката на Вероника Трифонова за посегателството на полицая срещу арестуваното момиче, като обяви, че то по-скоро отговаря на състава на блудството и уличи прокуратурата в прикриване на престъпления.

Председателят на временната комисия за полицейското насилие обяви, че ще напише писмо до Лаура Кьовеши с пълна информация по събраните дотук данни за работата на държавното обвинение и конкретно - Вероника Трифонова, за да може главният ЕС-прокурор да прецени дали тя е подходяща за екипа й.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024