Прокуратурата е разбрала за екстрадицията на Божков едва след пристигането му Снимка: © Булевард България

Странната сага около връщането на Васил Божков в България продължава, след като се оказа, че прокуратурата е получила официална информация за екстрадицията му от ОАЕ едва след като вече го арестува на Летище София.

Часове след като стана ясно, че Божков не се е прибрал доброволно, а е върнат от властите в Абу Даби, Софийската градска прокуратура (СГП) разпространи два документа по случая.

И при двата има маркери, че са получени по факс в СГП на 28 август - т.е. четири дни след завръщането на Васил Божков в България.

Първото е документ, с който МВР на Обединените арабски емирства информира българските служби, че ще екстрадира Божков в България с директен полет Дубай-София.

Оригиналното писмо от ОАЕ е с дата 23 август, а полетът на Божков е планиран и изпълнен на 25 август.

По неясна причина, оригиналът и преводът на български език на този документ са изпратени по факс в СГП със закъснение от близо седмица - едва на 28 август. Пред "Капитал" от МВР твърдят, че писмото от ОАЕ през Интерпол е дошло на същата дата. Тоест - едва след пристигането на Божков.

На 28 август в прокуратурата е пристигнало и писмо от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на българското МВР, с което се пита "следва ли да продължи международното издирване на Васил Божков", след като той вече е арестуван в София.

"До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция", се казва в информацията на прокуратурата.

Това писмо ще има значение за въпроса по кои от 19-те обвинения ще може да бъде съден Васил Божков.

От СГП подчертават, че документите от Емирствата са стигнали до тях в "следобедните часове на 28 август".

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев продължава да твърди, че клиентът му се е прибрал доброволно.

"Ако е бил екстрадиран, то има различен начин на работа. Изпраща се съдебна охрана, взимат го и т.н. А той се е прибрал сам. Той разчиташе, че може би има промяна в съдебната система, правосъдието и т.н", твърди Гатев, цитиран от bTV.

От офиса на Васил Божков са предоставили на "Капитал" документ от ОАЕ с дата от 20 юни 2023, в който се твърди, че той сам е отишъл в прокуратурата на ОАЕ и е поискал да се върне в България. Получил е сертификат, подписан от местен прокурор, "с валидност два месеца", пише медията. Затова и не е бил придружаван от полицейска охрана от Дубай до София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024