Прокуратурата е образувала общо 15 преписки във връзка със случаи на полицейско насилие в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., но само в три от тези случаи се е стигнало до по-задълбочено разследване.

Това става ясно от доклада, внесен по искане на Народното събрание от ръководството на държавното обвинение. Текстът е подписан от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, а не от Иван Гешев. В четвъртък той обяви, че е прекъснал отпуската си, за да се яви на изслушване в Правната комисия на Народното събрание, но отказа да даде конкретни данни по разследванията за полицейско насилие срещу протестиращи и предупреди, че докладът му ще съдържа само статистическа справка по темата.

12 от проверките са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство заради "липса на установени доказани данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер".

Преди дни Вероника Трифонова - един от наблюдаващите прокурори по тези проверки - обяви, че е прекратила две от тях заради отказа на пострадалите да свидетелстват по случая.

Трите образувани досъдебни производства все още не са приключили, въпреки че е изминала близо година от предполагаемите престъпления. Разследването по тях продължава в "законоустановените срокове".

По едно от тези производства са обвинени четирима души - полицейски служители към момента на извършване на деянията, се казва в доклада.

В него не се посочва кога са повдигнати обвиненията срещу заподозрените полицаи. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков твърдеше преди седмица, че той не е известяван от прокуратурата за завеждането на дела срещу конкретни служители на МВР.

Вместо това министерството е наказало с леки дисциплинарни санкции четирима от участниците в побоя от 10 юли, а един от тях е бил преназначен в Бюрото по защита на свидетели към главния прокурор. По информация на Иван Гешев този бивш полицай е бил освободен от длъжност, когато се разбрало, че срещу него е повдигнато обвинение.

Докладът на зам.-главния прокурор Красимира Филипова е в обем от 9 страници, но съществената информация по казуса с полицейското насилие над протестиращи се съдържа само в една от тях. Останалата част от доклада е аргументация за това защо депутатите не би трябвало да изискват информация по специфични дела.

От държавното обвинение заявяват, че работата по случаите на полицейско насилие "продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела".

От справката им става ясно, че през 2020 г. са наблюдавани общо 255 преписки и 98 досъдебни производства срещу полицаи, които са упражнили незаконно насилие. Само 3 прокурорски акта са внесени в съда. През 2020 г. има само едно осъдено лице с влязла в сила присъда по този член на НК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ДБ предлага военно-техническа помощ за Украйна още в първите дни на новото НС

Обединението критикува президента Радев относно позициите и решенията му за Украйна

9 бойци от елитна бригада на ГРУ на Русия са ликвидирани при бягството от Лиман

Сред тях има офицери от спецчастите на руското военно разузнаване

Чували с трупове, мини и пустош: Из безлюдните улици на освободения град Лиман

Дори победата може да изглежда опустошителна

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му