Прокуратурата е образувала общо 15 преписки във връзка със случаи на полицейско насилие в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., но само в три от тези случаи се е стигнало до по-задълбочено разследване.

Това става ясно от доклада, внесен по искане на Народното събрание от ръководството на държавното обвинение. Текстът е подписан от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, а не от Иван Гешев. В четвъртък той обяви, че е прекъснал отпуската си, за да се яви на изслушване в Правната комисия на Народното събрание, но отказа да даде конкретни данни по разследванията за полицейско насилие срещу протестиращи и предупреди, че докладът му ще съдържа само статистическа справка по темата.  

12 от проверките са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство заради "липса на установени доказани данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер". 

Преди дни Вероника Трифонова - един от наблюдаващите прокурори по тези проверки - обяви, че е прекратила две от тях заради отказа на пострадалите да свидетелстват по случая. 

Трите образувани досъдебни производства все още не са приключили, въпреки че е изминала близо година от предполагаемите престъпления. Разследването по тях продължава в "законоустановените срокове". 

По едно от тези производства са обвинени четирима души - полицейски служители към момента на извършване на деянията, се казва в доклада. 

В него не се посочва кога са повдигнати обвиненията срещу заподозрените полицаи. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков твърдеше преди седмица, че той не е известяван от прокуратурата за завеждането на дела срещу конкретни служители на МВР. 

Вместо това министерството е наказало с леки дисциплинарни санкции четирима от участниците в побоя от 10 юли, а един от тях е бил преназначен в Бюрото по защита на свидетели към главния прокурор. По информация на Иван Гешев този бивш полицай е бил освободен от длъжност, когато се разбрало, че срещу него е повдигнато обвинение. 

Докладът на зам.-главния прокурор Красимира Филипова е в обем от 9 страници, но съществената информация по казуса с полицейското насилие над протестиращи се съдържа само в една от тях. Останалата част от доклада е аргументация за това защо депутатите не би трябвало да изискват информация по специфични дела. 

От държавното обвинение заявяват, че работата по случаите на полицейско насилие "продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела". 

От справката им става ясно, че през 2020 г. са наблюдавани общо 255 преписки и 98 досъдебни производства срещу полицаи, които са упражнили незаконно насилие. Само 3 прокурорски акта са внесени в съда. През 2020 г. има само едно осъдено лице с влязла в сила присъда по този член на НК. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства