Прокуратурата е видяла престъпление само в 3 от 15 проверки за насилие над протестиращи

Прокуратурата е образувала общо 15 преписки във връзка със случаи на полицейско насилие в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., но само в три от тези случаи се е стигнало до по-задълбочено разследване.

Това става ясно от доклада, внесен по искане на Народното събрание от ръководството на държавното обвинение. Текстът е подписан от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, а не от Иван Гешев. В четвъртък той обяви, че е прекъснал отпуската си, за да се яви на изслушване в Правната комисия на Народното събрание, но отказа да даде конкретни данни по разследванията за полицейско насилие срещу протестиращи и предупреди, че докладът му ще съдържа само статистическа справка по темата.

12 от проверките са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство заради "липса на установени доказани данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер".

Преди дни Вероника Трифонова - един от наблюдаващите прокурори по тези проверки - обяви, че е прекратила две от тях заради отказа на пострадалите да свидетелстват по случая.

Трите образувани досъдебни производства все още не са приключили, въпреки че е изминала близо година от предполагаемите престъпления. Разследването по тях продължава в "законоустановените срокове".

По едно от тези производства са обвинени четирима души - полицейски служители към момента на извършване на деянията, се казва в доклада.

В него не се посочва кога са повдигнати обвиненията срещу заподозрените полицаи. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков твърдеше преди седмица, че той не е известяван от прокуратурата за завеждането на дела срещу конкретни служители на МВР.

Вместо това министерството е наказало с леки дисциплинарни санкции четирима от участниците в побоя от 10 юли, а един от тях е бил преназначен в Бюрото по защита на свидетели към главния прокурор. По информация на Иван Гешев този бивш полицай е бил освободен от длъжност, когато се разбрало, че срещу него е повдигнато обвинение.

Докладът на зам.-главния прокурор Красимира Филипова е в обем от 9 страници, но съществената информация по казуса с полицейското насилие над протестиращи се съдържа само в една от тях. Останалата част от доклада е аргументация за това защо депутатите не би трябвало да изискват информация по специфични дела.

От държавното обвинение заявяват, че работата по случаите на полицейско насилие "продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела".

От справката им става ясно, че през 2020 г. са наблюдавани общо 255 преписки и 98 досъдебни производства срещу полицаи, които са упражнили незаконно насилие. Само 3 прокурорски акта са внесени в съда. През 2020 г. има само едно осъдено лице с влязла в сила присъда по този член на НК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023