Прокуратурата иззе от Божков над 1400 картини, сред тях и произведения на Майстора Снимка: © Прокуратура на Република България

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от укриващия се в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков.

Действията на Специализираната прокуратура са по разследването по досъдебно производство, в което обвиняеми са Божков и жена му Елена Динева. „В хода на извършените претърсвания в жилище и други помещения в сграда на бул. „Васил Левски“ № 79, ползвани от двамата, са иззети 1418 картини и 45 графики. Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.“, съобщават от държавното обвинение.

Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР.

Няколко пъти прокуратурата вече съобщаваше, че е иззела от Божков хиляди културно-исторически археологически обекти. През 2020 г. тя предаде на Националния исторически музей общо 6 778 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности, които бяха притежание на собственика на "Национална лотария".

Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства от около година. Срещу него има повдигнати 18 обвинения, включително за убийства, подбудителство към убийства и финансови престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024