Прокуратурата най-после реши да разследва "Автомагистрали"

Софийската градска прокуратура ще разследва ръководството на "Автомагистрали" ЕАД за безстопанственост след доклада на Сметната палата, който потвърди за серийни нарушения при отпускането на бюджетни средства за държавното дружество.

Сигнали срещу "Автомагистрали" бяха внесени още през януари 2021 г. от "Демократична България" до АДФИ, Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия заради използването на компанията за заобикаляне на правилата по обществените поръчки чрез "вътрешно възлагане".

През декември 2020 г. 44 Народно събрание прие предложението на БСП за одит от Сметната палата на дружеството за периода 2016-2020.

Одитът е показал, че "Автомагистрали" е получавала поръчки от АПИ по облекчен ред, който би трябвало да се ползва, ако компанията разполага със собствени ресурси, персонал и строителна техника, с които да изпълнява ремонтите на пътната инфраструктура.

"Автомагистрали" обаче не е имала нито персонала, нито техниката за тях - вместо това са сключвани договори с подизпълнители. Общият бюджет по 14-те договора, възложени на фирмата-посредник, е над 3,7 млрд. лв.

Междувременно МРРБ съобщи, че АПИ е платила авансово над 220 млн. лв. на "Автомагистрали", от които над 180 млн. лв. са платени на 25 фирми подизпълнители. Целта била да се обезопасят и укрепят свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

"Със сключването на договорите с третите лица, на практика част от възложената по облекчен ред по ЗОП поръчка от АПИ е превъзложена, без в закона да е предвидена такава възможност, като по този начин изпълнителят по договора е заменен с трети лица, за които не е установено дали отговарят на условията на чл. 14, ал. 1, т. 6 от ЗОП.

Същите са избрани без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, посредством прилагането на вътрешен ред и правила, като по този начин не се гарантира спазването на основните принципи при разходването на публични средства за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, публичност и прозрачност, посочени в ЗОП.

В същото време с авансово предоставените финансови средства в значителен размер (180 790 372 лв. с ДДС) на трети лица, на същите е дадена възможност да разполагат за неопределен период от време с голям публичен финансов ресурс, без да има, каквото и да е насрещно изпълнение на СМР (с изключение на междинно изпълнение по един от обектите). Авансови суми са предоставяни дори и за обекти, за които към края на одитирания период няма получени задания за проектиране от възложителя АПИ", се казва в доклада на Сметната палата по повод укрепванията на свлачища.

"Автомагистрали" са сключили 129 договора с 30 външни на дружеството лица (трети лица) на обща стойност 411 666 288 лв. без ДДС, което представлява близо 87 на сто от цената за изпълнение на основния договор с АПИ, казват още в одита.

На 3 юни прокуратурата е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД. В периода от 01.01.2016 г. до 31.12. 2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия, казват от прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022