Софийската градска прокуратура ще разследва ръководството на "Автомагистрали" ЕАД за безстопанственост след доклада на Сметната палата, който потвърди за серийни нарушения при отпускането на бюджетни средства за държавното дружество. 

Сигнали срещу "Автомагистрали" бяха внесени още през януари 2021 г. от "Демократична България" до АДФИ, Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия заради използването на компанията за заобикаляне на правилата по обществените поръчки чрез "вътрешно възлагане". 

През декември 2020 г. 44 Народно събрание прие предложението на БСП за одит от Сметната палата на дружеството за периода 2016-2020. 

Одитът е показал, че "Автомагистрали" е получавала поръчки от АПИ по облекчен ред, който би трябвало да се ползва, ако компанията разполага със собствени ресурси, персонал и строителна техника, с които да изпълнява ремонтите на пътната инфраструктура. 

"Автомагистрали" обаче не е имала нито персонала, нито техниката за тях - вместо това са сключвани договори с подизпълнители. Общият бюджет по 14-те договора, възложени на фирмата-посредник, е над 3,7 млрд. лв. 

Междувременно МРРБ съобщи, че АПИ е платила авансово над 220 млн. лв. на "Автомагистрали", от които над 180  млн. лв. са платени на 25 фирми подизпълнители. Целта била да се обезопасят и укрепят свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

"Със сключването на договорите с третите лица, на практика част от възложената по облекчен ред по ЗОП поръчка от АПИ е превъзложена, без в закона да е предвидена такава възможност, като по този начин изпълнителят по договора е заменен с трети лица, за които не е установено дали отговарят на условията на чл. 14, ал. 1, т. 6 от ЗОП.

Същите са избрани без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, посредством прилагането на вътрешен ред и правила, като по този начин не се гарантира спазването на основните принципи при разходването на публични средства за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, публичност и прозрачност, посочени в ЗОП.

В същото време с авансово предоставените финансови средства в значителен размер (180 790 372 лв. с ДДС) на трети лица, на същите е дадена възможност да разполагат за неопределен период от време с голям публичен финансов ресурс, без да има, каквото и да е насрещно изпълнение на СМР (с изключение на междинно изпълнение по един от обектите). Авансови суми са предоставяни дори и за обекти, за които към края на одитирания период няма получени задания за проектиране от възложителя АПИ", се казва в доклада на Сметната палата по повод укрепванията на свлачища. 

"Автомагистрали" са сключили 129 договора с 30 външни на дружеството лица (трети лица) на обща стойност 411 666 288 лв. без ДДС, което представлява близо 87 на сто от цената за изпълнение на основния договор с АПИ, казват още в одита. 

На 3 юни прокуратурата е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД. В периода от 01.01.2016 г. до 31.12. 2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието. 

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия, казват от прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност