Снимка: © Pixabay

Въпреки съмненията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков – прокуратурата не е открила политици и магистрати с укрити сметки или недекларирани недвижими имоти в чужбина.

От държавното обвинение публикуваха прессъобщение, в което се казва, че са били проверени общо 38 души. От тях 11 са представители на законодателната и изпълнителната власт - двама народни представители, двама зам.-министри, двама председатели на общински съвети, един кмет и четирима зам.-кметове.

Проверени са били и 27 магистрати – 17 съдии, 5 прокурори и 5 следователи. Не са били открити нарушения, казват от ПРБ.

През юни Бойко Рашков отправи атака към прокуратурата, че не е публикувала резултатите си от проверката на магистрати и политици за недекларирани финанси или недвижими имоти зад граница.

Той твърдеше, че по времето на Сотир Цацаров като главен прокурор ПРБ е разполагала с данни за близо 80 души с постове във властта, за които се отнася това, но премълчала за половината от тях. Според него – в списъка имало данни и за хора от ВСС, включително за „доста високопоставен прокурор и неговата съпруга“.

В съобщението на ПРБ пише, че с писмо от 13 май 2019 г. Цацаров изискал от ДАНС цялата налична информация за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица банкови сметки в чужбина, недвижими имоти, участие в търговски дружества в чужбина. В отговор на писмото постъпили справки от ДАНС, съдържащи класифицирана оперативна информация.

"Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП)“, казват от държавното обвинение.

През 2019 прокурор от Върховната касационна прокуратура възложил на Национална агенция за приходите данъчни проверки за периода от 2016 г. до 2019 г. Месец след това била възложена проверка и на антикорупционната комисия. Една от тях още продължава, а други данни са били изпратени до прокуратурата от НАП в началото на юли 2021 г.

Проверките не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, нямало нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. Според държавното обвинение - законният произход на средствата е изяснен.


Бойко Рашков ще сезира прокуратурата със сигнала срещу Иван Гешев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?