Снимка: © bTV

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков отправи обвинения към прокуратурата за това, че не е публикувала резултатите си от проверката на няколко десетки магистрати и политици за недекларирани финанси или недвижими имоти в чужбина. 

Пред БНР Рашков обяви, че прокуратурата разполага с данните от напълно завършени проверки срещу близо 40 души - магистрати, политици, кметове, членове на изпълнителната власт - но от 2019 г. досега обвинението "бездейства по този въпрос". 

Той допусна две възможни причини за това поведение: "за да не си създават неприятности със силните на деня и второ - може би имат още по-неприятни намерения".

"При подобни случаи, в които едни граждани са допуснали някаква грешка и не са декларирали имуществото си, чувствайки се виновни, те са много лесно манипулируеми. Могат да извършат много неща под диктовка. Например, един съдия, прокурор или следовател би решил едно дело, както му кажат началниците, под опасността и страха този факт да излезе наяве. Мисля, че неслучайно ВСС има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор", каза той. 

На въпрос: "Намеквате, че прокуратурата има такива данни за магистрати от ВСС?", Бойко Рашков отговори "Не само намеквам, а го твърдя". 

Той разкри още, че сред материалите за хората с недекларирани активи в чужбина има данни и за "доста високопоставен прокурор и неговата съпруга". 

"Напълно наясно съм, че един такъв прокурор няма да иска  да се публикуват тези данни, защото ще възникне и въпросът за него самия. Имуществата, които е трябвало да се декларират, автоматично стават публично известни, така както аз поне пет-шест пъти съм си декларирал имуществото пред КОНПИ. Тези хора не са го правили, а една от причините може да бъде прикриване заради корупционно поведение.", каза той. 

Бойко Рашков потвърди, че "Нацоинална полиция" ще продължи да разследва обстоятелствата около записите от дома на Бойко Борисов в Банкя от 2013 г., при които тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов изнасяше информация по текущо дело пред разследвания министър на земеделието Мирослав Найденов

"И Борисов трябва да бъде изслушан, защото в записа се чува как той коментира наказателно дело заедно с министъра си, ангажиран в този случай, и с градския прокурор, който не само участва в разговора, а се моли на министър-председателя да го направи апелативен прокурор. Това са позорни факти както от историята на българската магистратура, а и на управляващите", каза Рашков. 

"Извършено е разследване по едно наказателно дело, за да се установи дали един министър от тогавашното правителство на Борисов е давал или е искал да даде подкуп от 200 000 лв. на тогавашния председател на ДФ "Земеделие". Но защо човек, разпитан като свидетел е променил показанията си? Дали върху него е оказано давление - този въпрос е останал неизяснен. Проверката, която сега се извършва, има за предмет точно това... искаме когато приключим с проверката, да изпратим преписката на компетентната прокуратура. Това можем да направим. С всички съмнения, които не само аз, но и протестиращите срещу главния прокурор, дали изпратената документация ще получи законосъобразно решение и дали главният прокурор няма да се намеси. Той се намесва навсякъде. Уверявам ви в това. Той ще се намеси и в този случай", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента