Прокуратурата няма да повдига обвинения на Борисов и оспорва правото на МВР да води подобно разследване

Прокуратурата няма да повдигне обвинения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова поради "липса на достатъчно доказателства, че което и да е от трите лица са извършили престъпления".

Това обяви говорителят на СГП Десислава Петрова на брифинг в прокуратурата.

От прокуратурата разкритикуваха МВР и за това, че са провели "опорочени следствени действия", защото не са известили следовател за началото на разследването, а то се води срещу бивши длъжностни лица в Министерски съвет.

Нямало е и "неотложност, която да позволи на разследващ орган да образува досъдебно производство", според прокуратурата, защото публично известните обвинения на Васил Божков срещу Борисов са известни от 2 години.

Не стана ясно защо досега самата прокуратура не е предприела действия по тях.

Обвинението е получило информация за разпити на шестима свидетели, един от които е премиерът Кирил Петков.

"Неговият разпит е първото действие по разследването, с което е образувано досъдебно производство. Показанията му са за публично оповестената му среща на 16 март с Лаура Кьовеши, с която са разговаряли по казуса за публичните твърдения на Васил Божков за изнудване", каза тя.

Васил Божков, според нея, не е разпитван като свидетел по досъдебното производство.

Тя не коментира дали той ще бъде разпитан от самата прокуратура и ако да - защо това не е направено досега.

Самият Божков написа във Facebook: "Този месец дадох пълни показания пред Европейската прокуратура. Нещата обаче пак опряха до българската прокуратура. Сега е истинският тест - Гешев адвокат ли е на Борисов или ще спази закона".

Сред останалите свидетели са служител в търговско дружество на Божков, управител на негово дружество, служител в Министерството на финансите, бивш народен представител от Комисията по бюджет и финанси, и бивш съдружник на Божков.

Впоследствие - бившият депутат от БСП Георги Кадиев обяви, че е възмутен от това, че "непознатата ми прокурор Петрова обявява на всеослушание какви точно показания съм дал днес".

"Процесуална тайна, друг път. Играят за Бойко. Това е положението. И съм крайно разочарован от решилите тази акция на МВР. Не може да задържиш бивш премиер и бивш министър, да не знаеш каква е следващата стъпка, да ги пуснеш на свобода и да ги оставиш да се само-героизират по медиите", пише той във Facebook.

Свидетелите са давали различна информация, с която потвърждават, че бившият собственик на "Националната лотария" се е познавал с Бойко Борисов и Владислав Горанов, но не са дали конкретни доказателства той да е предавал пари.

Служителят на МФ е свидетелствал за няколко срещи на Божков и Горанов, но е обявил, че бизнесменът е "идвал само с пура в ръце, не е носил торби, пликове или друг багаж".

Бившият съдружник на Божков е свидетелствал, че хазартният бос се е срещал "многократно" с бившия премиер и финансов министър, но не е споделял "в каква връзка". Той е казал, че Божков е носил "пликове с пари в себе си преди посещенията, но няма информация какво се е случвало с тези пари", по думите на прокурорката.

МВР са изпратили "допълнителни материали" по делото в прокуратурата, но едва около 20:30 ч. В тях имало данни за "организацията на работата на НСО и снимков материал, извлечен от медийни публикации".

Според прокуратурата "повдигане на обвинение към този момент би било в нарушение на закона", но този извод "може да бъде променен в по-нататъшния ход на разследването".

Друг от участващите в брифинга прокурори обяви още, че МВР не са предоставили доказателства, че при предполагаемото изнудване е упражнена заплаха, което е част от състава на престъплението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023