Прокуратурата няма да повдигне обвинения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова поради "липса на достатъчно доказателства, че което и да е от трите лица са извършили престъпления". 

Това обяви говорителят на СГП Десислава Петрова на брифинг в прокуратурата. 

От прокуратурата разкритикуваха МВР и за това, че са провели "опорочени следствени действия", защото не са известили следовател за началото на разследването, а то се води срещу бивши длъжностни лица в Министерски съвет. 

Нямало е и "неотложност, която да позволи на разследващ орган да образува досъдебно производство", според прокуратурата, защото публично известните обвинения на Васил Божков срещу Борисов са известни от 2 години.

Не стана ясно защо досега самата прокуратура не е предприела действия по тях. 

Обвинението е получило информация за разпити на шестима свидетели, един от които е премиерът Кирил Петков. 

"Неговият разпит е първото действие по разследването, с което е образувано досъдебно производство. Показанията му са за публично оповестената му среща на 16 март с Лаура Кьовеши, с която са разговаряли по казуса за публичните твърдения на Васил Божков за изнудване", каза тя. 

Васил Божков, според нея, не е разпитван като свидетел по досъдебното производство.

Тя не коментира дали той ще бъде разпитан от самата прокуратура и ако да - защо това не е направено досега. 

Самият Божков написа във Facebook: "Този месец дадох пълни показания пред Европейската прокуратура. Нещата обаче пак опряха до българската прокуратура. Сега е истинският тест - Гешев адвокат ли е на Борисов или ще спази закона". 

Сред останалите свидетели са служител в търговско дружество на Божков, управител на негово дружество, служител в Министерството на финансите, бивш народен представител от Комисията по бюджет и финанси, и бивш съдружник на Божков. 

Впоследствие - бившият депутат от БСП Георги Кадиев обяви, че е възмутен от това, че "непознатата ми прокурор Петрова обявява на всеослушание какви точно показания съм дал днес". 

"Процесуална тайна, друг път. Играят за Бойко. Това е положението. И съм крайно разочарован от решилите тази акция на МВР. Не може да задържиш бивш премиер и бивш министър, да не знаеш каква е следващата стъпка, да ги пуснеш на свобода и да ги оставиш да се само-героизират по медиите", пише той във Facebook. 

Свидетелите са давали различна информация, с която потвърждават, че бившият собственик на "Националната лотария" се е познавал с Бойко Борисов и Владислав Горанов, но не са дали конкретни доказателства той да е предавал пари. 

Служителят на МФ е свидетелствал за няколко срещи на Божков и Горанов, но е обявил, че бизнесменът е "идвал само с пура в ръце, не е носил торби, пликове или друг багаж". 

Бившият съдружник на Божков е свидетелствал, че хазартният бос се е срещал "многократно" с бившия премиер и финансов министър, но не е споделял "в каква връзка". Той е казал, че Божков е носил "пликове с пари в себе си преди посещенията, но няма информация какво се е случвало с тези пари", по думите на прокурорката. 

МВР са изпратили "допълнителни материали" по делото в прокуратурата, но едва около 20:30 ч. В тях имало данни за "организацията на работата на НСО и снимков материал, извлечен от медийни публикации". 

Според прокуратурата "повдигане на обвинение към този момент би било в нарушение на закона", но този извод "може да бъде променен в по-нататъшния ход на разследването".

Друг от участващите в брифинга прокурори обяви още, че МВР не са предоставили доказателства, че при предполагаемото изнудване е упражнена заплаха, което е част от състава на престъплението. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"