Прокуратурата: Няма задържан за убийството на швейцарския бизнесмен в Делта Хил Снимка: © Getty Images

От прокуратурата отрекоха информацията, че полицията е задържала човек във връзка с убийството на швейцарския бизнесмен във вилно селище край село Кладница.

В брифинг на наблюдаващия прокурор по случая Аделина Алексиева разясни, че това няма как да се случи, "тъй като от доказателствата, събрани до момента по досъдебното производство не се установява по категоричен начин съпричастие на което и да е било лице":

"Няма повдигнати обвинения и няма задържани лица," добави тя.

Изявлението идва, след като bTV и NOVA обявиха, че задържан има, позовавайки се на свои източници.

Прокуратурата отрече и твърдението, че тялото на швейцарския бизнесмен е преместено след смъртта му и че е бил преобличан. Не е имало видими следи от насилие.

В качество на свидетели са разпитани около 5-6 души по съдебното производство. Иззети са видеозаписи от камери.

"Работи се по много версии са назначени голям брой експертизи, които ще дадат яснота относно самата специфика на деянието. И в момента се провеждат процесуално-следствени действия," поясни директорът на ОДМВР-Перник старши комисар Павел Млеканов.

"Констатирано е нараняване в белия дроб при огледа на трупа. Възложени са експертизи, от заключенията на които очакваме да разберем как е причинено нараняването и дали то е станало причина за настъпване на смъртта," добави още наблюдаващият прокурор.

Удо Ланде бе открит в гаража си в "Делта хил" в четвъртък от неговата съпруга. Впоследствие министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че тялото е било преместено от мястото, където мъжът е убит.

Бизнесменът отдавна живее и работи в България, като притежаваше завод за силиконови изделия в пернишкия квартал "Мошино", продаден преди няколко години на шведската компания "Трелеборг".

Семейството му е сред най-изявените дарители на местното читалище, съобщи кметът на селото Васил Мирчев.

Работим по всички версии, защото този човек е преместен от мястото, на което е бил убит. Има данни, че са сменени дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството. Тези действия са разкрити на много ранен етап и се работи по убийство", каза в събота министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му има подозрения за група извършители, но в момента би било спекулация да се прави насочващ коментар.

Интересен детайл е, че първоначално пристигналият на място лекарски екип не е установил следи от насилие, но след това, по време на аутопсията, е открита рана в долната дясна част на врата, през която е засегнат белия дроб.

Съдебният медик първоначално смята, че раната е от малокалибрено огнестрелно оръжие, но след това се оказва, че раната не е огнестрелна, а Ланге е убит с нещо като шило, с което е прободен.

Проверяват се всички контакти на Ланге от последната седмица преди убийството. Иззети са и записи от охранителни камери на места, където той е бил в деня на убийството му. Правен е оглед и в офиса му в кв. "Божурище".

Заедно с втората си съпруга, според Медиапул, той е бил собственик на пекарна в "Делта хил".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024