Прокуратурата обвини МВР и ДАНС за оскъдни данни по списъка на Петков Снимка: © Getty Images

Прокуратурата обвини МВР и ДАНС в това, че са подали непълна или липсваща информация за хората от списъка с 19-те имена, за които Кирил Петков сигнализира за корупция.

От съобщението на ВКП става ясно, че вътрешният министър и ръководството на контраразузнаването са предали съответно 6 стр. и 8 стр. по поисканата справка от държавното обвинение.

Получени са и данни от КПКОНПИ на Сотир Цацаров, но прокурорите не посочват какъв е техният обем за разлика от писмата от Бойко Рашков и ДАНС.

Прокуратура още чака и отделни справки от ГДБОП и Централното управление на НАП, чиито ръководители са "предупредени за отговорността им при неизпълнение на разпореждане на прокурор".

"След анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от г-н Кирил Петков", се казва в съобщението на прокуратурата, без да се споменават конкретни имена.

Не става ясно и какъв е напредъкът по разследванията за хората, за които все пак са дадени улики за криминална дейност.

Премиерът Кирил Петков подаде данни с искане за разследвания срещу: Бойко Борисов (по "Барселонагейт" и снимките на кюлчета в резиденцията му), бившия финансов министър Владислав Горанов, санкционираните лица по американския закон "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и др., Румен Гайтански-Вълка, който е ползвал кредит от ББР чрез свързана фирма, бившия следовател Петьо Петров-Еврото, уличен в разследването "Осемте джуджета", укриващия се обвиняем за наркотрафик Христофорос Аманатидис – Таки, съоснователят на СИК Младен Михалев-Маджо и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023