Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Прокуратурата обяви, че повдига ново (деветнадесето) обвинение срещу Васил Божков - този път за "ръководство на организирана престъпна група" за организиране на провокации по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 г. 

"Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително", се казва в информацията. 

Разследването по този случай е започнало още на 13 юли 2021 г. - броени дни след началото на демонстрациите с искане за оставка на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев. То е образувано за престъпление по Глава Първа от особената част на НК - "Престъпления против републиката". 

От обвинението признават, че са прилагали "множество специални разузнавателни средства" при събирането на доказателства по случая, включително "с оглед охраняването на живота и здравето на гражданите". 

Данни за масово подслушване на участници в гражданските протести бяха изнесени през последните седмици и от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той критикуваше прокуратурата за това, че е окачествила политическите права на гражданите да протестират като потенциална заплаха за държавността. 

Сега от прокуратурата твърдят, че участниците в предполагаемата престъпна група на Васил Божков са си служили със законните мирни протести като "прикритие на користната си цел". 

"Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността", се твърди в информацията на Специализираната прокуратура. 

В съобщението се казва, че от експлоатирането на СРС са изготвени "над 50 веществени доказателствени средства". 

Само преди ден прокуратурата обяви, че няма данни за незаконно подслушване на опозиционни политици преди миналите парламентарни избори. 

Прокуратурата прекрати разследването за подслушване на политици, без да е открила нарушения

Проведени са и "множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост". 

"На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В.Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел", се казва в информацията. Други имена или инициали на обвиняеми не се посочват. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков