Прокуратурата обвини Васил Божков за провокации по време на протестите от 2020 г. и призна за използването на "множество СРС" Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Прокуратурата обяви, че повдига ново (деветнадесето) обвинение срещу Васил Божков - този път за "ръководство на организирана престъпна група" за организиране на провокации по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 г.

"Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително", се казва в информацията.

Разследването по този случай е започнало още на 13 юли 2021 г. - броени дни след началото на демонстрациите с искане за оставка на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев. То е образувано за престъпление по Глава Първа от особената част на НК - "Престъпления против републиката".

От обвинението признават, че са прилагали "множество специални разузнавателни средства" при събирането на доказателства по случая, включително "с оглед охраняването на живота и здравето на гражданите".

Данни за масово подслушване на участници в гражданските протести бяха изнесени през последните седмици и от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той критикуваше прокуратурата за това, че е окачествила политическите права на гражданите да протестират като потенциална заплаха за държавността.

Сега от прокуратурата твърдят, че участниците в предполагаемата престъпна група на Васил Божков са си служили със законните мирни протести като "прикритие на користната си цел".

"Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността", се твърди в информацията на Специализираната прокуратура.

В съобщението се казва, че от експлоатирането на СРС са изготвени "над 50 веществени доказателствени средства".

Само преди ден прокуратурата обяви, че няма данни за незаконно подслушване на опозиционни политици преди миналите парламентарни избори.

Прокуратурата прекрати разследването за подслушване на политици, без да е открила нарушения

Проведени са и "множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост".

"На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В.Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел", се казва в информацията. Други имена или инициали на обвиняеми не се посочват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024