Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Прокуратурата обяви, че повдига ново (деветнадесето) обвинение срещу Васил Божков - този път за "ръководство на организирана престъпна група" за организиране на провокации по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 г. 

"Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително", се казва в информацията. 

Разследването по този случай е започнало още на 13 юли 2021 г. - броени дни след началото на демонстрациите с искане за оставка на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев. То е образувано за престъпление по Глава Първа от особената част на НК - "Престъпления против републиката". 

От обвинението признават, че са прилагали "множество специални разузнавателни средства" при събирането на доказателства по случая, включително "с оглед охраняването на живота и здравето на гражданите". 

Данни за масово подслушване на участници в гражданските протести бяха изнесени през последните седмици и от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той критикуваше прокуратурата за това, че е окачествила политическите права на гражданите да протестират като потенциална заплаха за държавността. 

Сега от прокуратурата твърдят, че участниците в предполагаемата престъпна група на Васил Божков са си служили със законните мирни протести като "прикритие на користната си цел". 

"Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността", се твърди в информацията на Специализираната прокуратура. 

В съобщението се казва, че от експлоатирането на СРС са изготвени "над 50 веществени доказателствени средства". 

Само преди ден прокуратурата обяви, че няма данни за незаконно подслушване на опозиционни политици преди миналите парламентарни избори. 

Прокуратурата прекрати разследването за подслушване на политици, без да е открила нарушения

Проведени са и "множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост". 

"На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В.Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел", се казва в информацията. Други имена или инициали на обвиняеми не се посочват. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности