Прокуратурата обвинява бившия министър на енергетиката Александър Николов Снимка: © Булевард България

Бившият министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов е привлечен като обвиняем по разследване за сделките за доставка на газ през 2022 г.

Николов беше извикан в Националната следствена служба тази сутрин. Новината за делото изтече първо в "24 часа", а едва по-късно НСлС и прокуратурата обявиха детайли по случая.

"От 13 декември 2021 до 2 август 2022 г. е спазван изцяло общественият интерес на всички граждани", каза той пред журналистите, които чакаха пред сградата на следствието.

По думите му, обвинението е за това, че България не е приела да плаща в рубли за руския газ по ултиматума на Путин, позиция, която беше защитавана от цялото правителство през април 2022 г. в разгара на руската военна инвазия - и то по силата на санкциите на ЕС.

От Софийската градска прокуратура потвърждават, че са обвинени трима души - включително бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов и зам.-министъра на енергетиката в стария кабинет Данаил Николов.

Какви са обвиненията:

  • Александър Николов и Людмил Йоцов са обвинени за "умишлена безстопанственост в особено големи размери"
  • Николов "не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Йоцов"
  • Йоцов "не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД".
  • Зам.-министърът Данаил Николов е обвинен за престъпление по служба, като според прокуратурата е извършил действия в правомощията на министъра на енергетиката, превишавайки своите права, с цел да набави облага за търговско дружество.
  • Прокуратурата оценява предполагаемите щети на 88 млн. лв. за "Булгаргаз"

Производството е образувано още в края на август 2022 г. (малко след свалянето на правителството на "Продължаваме промяната") на база на документи от ДАНС. Те, съответно, бяха сезирани от депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Към декември 2022 г. обаче бившият енергиен министър казваше пред bTV, че никой не го е викал на разпити за газовите доставки и че е готов да даде показания "с удоволствие".

Не става ясно защо прокуратурата се е задействала с почти половин година закъснение след получения доклад от ДАНС за предполагаеми престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023