Прокуратурата оспори разрешението за строеж на "Алепу вилидж"

Прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на "Алепу вилидж", издадено на 10 септември 2018 от главния архитект на община Созопол.

В официално съобщение от държавното обвинение припомнят, че на 5 юни тази година Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж" и да представи обобщен доклад.

В него пише, че от главния архитект на Община Созопол е издадено разрешение за строеж (РС) на 26.02.2018 г. за „укрепване на свлачище" в м. „Алепу", землище на гр. Созопол, на името на „Алепу вилидж". С нотариално заверена декларация от 28.08.2018 г. възложителят декларирал, че това разрешение няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10.09.2018г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) - първи етап - „укрепване на свлачище", и втори етап - „курортен комплекс", подземна и надземна част,

След съответни административни процедури разрешението от 10.09.2018 г. е влязло в сила 17 дни по-късно. По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение. В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10.10.2018 г., с решение на главния архитект на община Созопол, е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения.

"След анализ на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила РС не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ, се заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно", съобщиха от прокуратурата

По тези съображения, в резултат от съвместната работа и след получаване на материали от ВАП, Окръжна прокуратура – Бургас внесе в Административен съд – Бургас протест да се обяви за нищожно разрешение за строеж 10.09.2018 г. на името на „Алепу вилидж" издадено от главен архитект на община Созопол за курортен комплекс „Алепу вилидж" (етапно строителство). Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

"НЯМА ИЗИСКВАНЕ КАК ДА ИЗГЛЕЖДА УКРЕПВАЩОТО СЪОРЪЖЕНИЕ": КОИ СА ПРОЕКТАНТИТЕ НА СГРАДАТА ВЪРХУ ПЛАЖА НА АЛЕПУ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024