Прокуратурата в Бургас е внесла протест срещу разрешението за строеж на комплекса "Венид Еко Вилидж" над курорта Св. Влас.  

Проектът беше подложен на проверка от ВАП след появата на снимки от изсечената борова гора заради изграждането първите сгради от хотелския комплекс в началото на юни. В момента имотът е собственост на дружество, контролирано от братя Йордан и Динко Диневи. Преди повече от 10 години теренът е бил държавен, но е прехвърлен със заменка на друг частен инвеститор. Въпреки че е част от горския фонд, статутът му е променен и получава възможност за строителство. Част от него се намира в обхвата на защитената зона "Емине - Иракли". 

Прокуратурата е открила, че главният архитект на Несебър е издал първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. С декларация от 10.10.2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения.

Два месеца по-късно главният архитект издава осем разрешения за строеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 г. за „Комплекс „Венид Еко вилидж“, жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След анализ на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт и влязлото в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна, поради което всяко следващо такова в полза на същия възложител и за същия поземлен имот е нищожно.

Разкрито е и, че при съгласуването на строежа „Комплекс „Венид Еко вилидж“ от директора на РИОСВ гр. Бургас не са направени дължимите преценки - на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на Закона за опазване на околната среда и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно Закона за биологичното разнообразие. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж.

Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната по Закона за устройство на територията виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

На това основание Окръжната прокуратура в Бургас е внесла протести срещу 8 разрешения за строеж в комплекса. 

Освен това от ВАП е изяснено, че към момента тече процедура за издаване на заключителна заповед за обявяване на защитена зона „Емине – Иракли“. В публикувания проект въпросният имот е изключен от окончателната граница.

Прокуратурата е поискала екоминистърът Емил Димитров също да направи проверка по случая с изваждането му от обхвата на регулираната зона. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти