Прокуратурата в Бургас е внесла протест срещу разрешението за строеж на комплекса "Венид Еко Вилидж" над курорта Св. Влас.  

Проектът беше подложен на проверка от ВАП след появата на снимки от изсечената борова гора заради изграждането първите сгради от хотелския комплекс в началото на юни. В момента имотът е собственост на дружество, контролирано от братя Йордан и Динко Диневи. Преди повече от 10 години теренът е бил държавен, но е прехвърлен със заменка на друг частен инвеститор. Въпреки че е част от горския фонд, статутът му е променен и получава възможност за строителство. Част от него се намира в обхвата на защитената зона "Емине - Иракли". 

Прокуратурата е открила, че главният архитект на Несебър е издал първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. С декларация от 10.10.2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения.

Два месеца по-късно главният архитект издава осем разрешения за строеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 г. за „Комплекс „Венид Еко вилидж“, жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След анализ на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт и влязлото в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна, поради което всяко следващо такова в полза на същия възложител и за същия поземлен имот е нищожно.

Разкрито е и, че при съгласуването на строежа „Комплекс „Венид Еко вилидж“ от директора на РИОСВ гр. Бургас не са направени дължимите преценки - на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на Закона за опазване на околната среда и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно Закона за биологичното разнообразие. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж.

Въпросните разрешения за строеж са издадени от главния архитект на община Несебър и без задължителната по Закона за устройство на територията виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

На това основание Окръжната прокуратура в Бургас е внесла протести срещу 8 разрешения за строеж в комплекса. 

Освен това от ВАП е изяснено, че към момента тече процедура за издаване на заключителна заповед за обявяване на защитена зона „Емине – Иракли“. В публикувания проект въпросният имот е изключен от окончателната граница.

Прокуратурата е поискала екоминистърът Емил Димитров също да направи проверка по случая с изваждането му от обхвата на регулираната зона. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас