Прокуратурата е изпратила до ЕП данни от експертиза на снимките с пачките в чекмеджето на Бойко Борисов, твърдейки, че те са манипулирани и не са годни като улика срещу бившия премиер.

Докладът беше представен от Томас Здеховски, чешки евродепутат от ЕНП (партийната група, в която членува и ГЕРБ), който изрично посочва, че данните са му предоставени от администрацията на прокуратурата в България. Здеховски посети страната през април малко след ареста на Бойко Борисов като част от делегация на ЕНП, която трябваше да провери действията на полицията по сигналите за корупция в ръководството на ГЕРБ.

От изтичането на първите снимки от спалнята на Борисов през лятото на 2020 г. досега прокуратурата не е давала информация за това какво се върши по това разследване - с изключение на това, че от записите не можело да се изясни коя е т.нар. Мата Хари.

През декември 2021 г. СГП все пак обяви, че е поискала от БНБ да извърши експертиза на снимките с кюлчета и банкноти в евро от снимките - резултат по този казус все още няма.

Обвинението обаче явно е решило да разкрие вътрешна информация пред евродепутата от ЕНП.

"В хода на предварителната процедура са проведени серия от действия. Назначена беше компютърно-техническа експертиза на петима експерти за обследване на публикуваните снимки и клипове. Накратко, експертизата е показала, че фотографиите и клиповете са били манипулирани. Има множество несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с други обекти на снимките. Има несъответствия в цвета на водните знаци, холограмни стикери и сенки на обектите. Експертизата е показала, че има множество промени в характеристиките на файловете - манипулация на датите, на които са направени снимките", казва той на изслушване в ЕП.

Данните за изтриване или преправяне на метаданните за час/дата бяха изнесени още през 2020 г. от журналисти от "Биволъ", които правеха своя независима експертиза на разпространените изображения. Тогава техните данни показваха, че няма данни за монтаж по самите изображения.

Експертизата на прокуратурата явно се фокусира върху разликите в датите на файловете - съответно поставя под въпрос автентичността на самите изображения.

Здеховски казва още, че "обектите в правоъгълна форма и жълт цвят" (има предвид кюлчетата) и "обектите, наподобяващи банкноти", не са идентифицирани по размер и че не може да се установи дали те са реални банкноти и кюлчета.

Не става ясно дали изобщо е направен опит да се проследят по номерата им.

"Камериерките, които обслужват г-н Борисов, също са разпитани и са казали, че никога не са виждали злато и пари в нощните шкафчета", казва той.

Здеховски заявява, че писмото не е тайна и може да го разпространи сред колегите си.

От прокуратурата обаче и досега не са показали пред българската общественост напредъка си по разследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо