Прокуратурата иска имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ

Софийска градска прокуратура (СГП) предлага главният прокурор Иван Гешев да поиска парламентът да снеме имунитета на депутата Радостин Василев. Това става ясно от прессъобщение на съдебната институция.

В него се посочва, че са събрани достатъчно доказателства срещу депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Те са свързани с драмата около разцеплението на "Има такъв народ" в 47-ото Народно събрание. По това време Василев беше народен представител от партията на Слави Трифонов, но по-късно се отцепи от групата с още петима нейни депутати.

Прокуратурата иска имунитета му по дело, образувано миналото лято. Според наблюдаващ прокурор са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г. Василев е направил опит да принуди чрез заплашване друг народен представител Христинка Иванова да напусне парламентарната група на ИТН "противно на убежденията и волята ѝ".

Казусът се зароди още през лятото на миналата година по време на пресконференция на партията на Трифонов. Тогава Тошко Йорданов обяви, че Иванова е била заплашвана да се присъедини към отцепилата се група на Василев. Той представи и запис от телефонен разговор, за който твърди, че е между въпросните депутати. На него се чува мъжки глас, който настоява депутатът да не се отказва от първоначалното си решение.

По повод искането на прокуратурата, Василев каза, че е готов да се откаже от имунитета си, но ще реши дали да направи това, след като се запознае с искането и мотивите на властите. Той обвърза мярката с това, че е привърженик на идеята за механизъм за разследване на главния прокурор.

"Ние работим за този механизъм, за да спрем този главен прокурор. Нито може да ме уплаши, нито се притеснявам. Нищо не съм принуждавал Христинка. Вместо да поиска за шкафчета, кюлчета, асфалт, той иска моя имунитет. Аз съм най-удобен. Не си мълча - това е причината", коментира депутатът от ПП-ДБ, цитиран от БНТ.

Радостин Василев беше част от "Има такъв народ" и е бивш министър на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков. Той напусна партията след решението на Трифонов да се оттегли от управляващата коалиция, а впоследствие стана депутат от групата на "Продължаваме промяната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024