Съдът остави Румен Гайтански - Вълка за постоянно в ареста (Обновена) Снимка: © Булевард България

Софийският градски съд остави в ареста Румен Гайтански - Вълка, като му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано на втора инстанция.

В заключението си съдът посочва, че има достатъчно доказателства, събрани срещу Гайтански по делото. Той е обвинен като подбудител за отпускането на необезпечен заем от Българската банка за развитие (ББР) към негова фирма.

Гайтански беше доведен в съдебната зала днес с охрана и белезници, закачени за специален колан на кръста му, и с медицинска маска.

Той беше задържан за 72 часа, след като сам се предаде в полицията във връзка с разследването за отпуснатия необезпечен заем от Българската банка за развитие. Той е на стойност 148,5 млн. лева. Кредитът е от 2019 г. , сигнали в прокуратурата има от 2021 г.- срещу ръководството на държавната банка, но чак сега службите се активизираха по случая.

От държавното обвинение твърдят, че са били установени "пропуски в разследването", защото преди това не са проверени връзки между част от дружествата, които имат отношение към кредита. Разследването е престояло от януари до август 2024 г., когато Комисията за противодействие на корупцията се задейства срещу Вълка в разгара на конфликта между председателя на ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган. Бизнесменът се смята за близък до почетния председател, преди време двамата имат официално и обща фирма.

Гайтански е обвиняем за помагачество и присвояване, а за посоченото престъпление, ако то бъде доказано в съда, е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години, конфискация на част и или на цялото имущество на виновния, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Обвинеями по това дело са още двама души – бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, който продължава да се води в неизвестност, и адвокатът и бивш съдия Иван Георгиев, който миналата седмица бе освободен срещу 50 хил. лв. гаранция. Той е бил представител на фирмата "Роудуей Кънстракшънс", която е получила държавния заем.


Гайтански се е явил ден по-рано в Антикорупционната комисия, но е бил върнат, твърди адвокатът му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024