Гайтански се е явил ден по-рано в Антикорупционната комисия, но е бил върнат, твърди адвокатът му Снимка: © Screenshot

Румен Гайтански - Вълка се е явил доброволно в Комисията за противодействие на корупцията (КПК) два пъти, но успял да се предаде чак от втория. Това твърди адвокатът му Константин Симеонов по bTV.

Той отрича Гайтански да е бил издирван, противно на твърденията на прокуратурата от 15 август, че Гайтански и бившият шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, се търсят на официалните им адреси в страната.

"Господин Гайтански се яви не вчера (16 август), а завчера (15 август), той се свърза с Комисията за противодействие на корупцията и той беше върнат," каза Симеонов в събота сутринта (17 август) и допълни, че всичко е било документирано в КПК.

„Сутринта се е свързал с разследващите от Комисията за разследване на корупцията. Разбрал се е да отиде заедно с колегата Красимир Донков следобед в 14:30 часа и е бил върнат. Не е давал обяснения“, уточни Симеонов.

Адвокатът на Гайтански заяви, че постановлението на прокуратурата е с дата 15 август и според него, когато Гайтански отива за пръв път на същата дата, "явно прокуратурата не е била готова" и намекна, че са чакали удобен съдийски състав, който да наложи мярка "задържане" на Гайтански.

"Нямаха готовност или избираха кога да бъде мярката за неотклонение в съда. Може би дежурните съдии в неделя не ги устройваха," смята адвокатът на Вълка.

Според адвокат Симеонов в деня, в който се извършват обиски в имотите на Гайтански, той е бил в Гърция, но се е върнал същия ден и е минал границата спокойно.

Гайтански е бил задържан едва при повторното си явяване в КПК на 16 август в 15 часа.

"Решението да се предаде е негово. Той няма притеснения за живота си, но каза, че няма да се крие и отиде," коментира адвокатът му.

Румен Гайтански - Вълка е задържан по обвинение в подбудителство за отпускане на кредит от 150 млн. лева от държавната ББР без обезпечение. Бившият шеф на банката, който е разрешил заема, Стоян Мавродиев се разследва за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Адвокатът на Гайтански видя прилика с фалиралата КТБ, но в различни мащаби.

"Схемата много прилича на КТБ, там също е присвоявано с подбудителство. Защо няма обезпечения не е проблем на Гайтански, проблемът е при банката," каза Симеонов и допълни, че на първо място държавната банка не би трябвало да отпуска кредит с "такава голяма експозиция, а подписите би трябвало да бъдат доста повече от два".

Според него целта на акцията е политическа и зад нея стои съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, защото "връзките (на Румен Гайтански б.р.) с Доган са очевидни".

"Целта е политическа не е ясно какво ще се случи с ДПС при това разделение, атаката е срещу Ахмед Доган, разбира се," обобщи Симеонов.

Румен Гайтански - Вълка се яви доброволно в петък и беше задържан за 72 часа, предстои съдът да определи нова мярка. Според адвоката целта на Пеевски е Гайтански да бъде задържан.

Румен Гайтански - съдружник на Доган и партньор на София и други общини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: