Обвиняват бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев в длъжностно присвояване в особено големи размери Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Прокуратурата повдига обвинения срещу бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев за длъжностно присвояване в особено големи размери. Причината е отпуснатият през 2019 г. кредит на дружеството "Роудуей Кънстракшън" от близо 150 млн. лв. Обвинени в подбудителство и помагачество са съотвено Румен Гайтански-Вълка и управителят на фирмата, усвоила заема - Иван Георгиев. Последният е задържан за 24 часа по време на акцията вчера, при която бяха обискирани адреси в София и Кърджали.

Фирмата кредитополучател е свързана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, а в последствие ББР загуби 97% от размера на отпуснатия заем заради нищожно обезпечение.

Към момента Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев се издирват на официални адреси в страната, заяви зам.-градският прокурор на София Боян Захариев. Още в сряда по неофициална информация стана ясно, че те не са в страната. Според БНТ Мавродиев е в Гърция, за местонахождението на Вълка няма данни. Прокуратурата също не знае къде са.

Обвиненията към Вълка и Мавродиев все още не са предявени, тъй като те не са открити. От прокуратурата обясниха, че най-напред те се търсят на официалните им адреси в страната и след като се установи дали са в страната или не, ще се прецени дали обвиненията да им повдигнати задочно.

Бившият директор на ББР Стоян Мавродиев е уличен в длъжностно присвояване в особено големи размери, определено като "тежък случай". За подобно престъпление се предвижда затвор от 10 до 20 години и частична или пълна конфискация на имуществото.

По време на вчерашната акция бяха конфискувани 3 от луксозните автомобили на Румен Гайтански-Вълка - "Мерцедес", "Бугати" и "Ролс Ройс". При обиските са иззети предимно документи.

Според зам.-градския прокурор не е изключено впоследствие да бъдат повдигнати допълнителни обвинения в пране на пари, както и да бъдат привлечени още служители от ББР като обвиняеми.

Въпросният кредит, станал повод за проверката, е обект на политически скандал още от сключването на договора през 2019 г. През 2021 т. заемът беше един от поводите за смяна на директора Стоян Мавродиев и на ръководството на ББР от служебното правителство, в което Кирил Петков беше министър на икономиката. Тогава нито КПКОНПИ, нито прокуратурата в лицето на Иван Гешев реагираха.

Комисията за противодействие на корупцията взе отношение по проблема едва преди дни, като твърди, че част от парите от държавния заем са послужили за погасяване на банков кредит на ТЕЦ "Варна", който е собственост на Ахмед Доган, към "Д банк".

Румен Гайтански - съдружник на Доган и партньор на София и други общини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024