Очаква се  прокуратурата да обяви за издирване Стоян Мавродиев и Румен Гайтански-Вълка (Обзор)

Предстои прокуратурата да повдигне задочни обвинения и да обяви за издирване бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и на близкия до Ахмед Доган бизнесмен Румен Гайтански-Вълка. За това пишат близки до Делян Пеевски медии. По неофициална информация на БНТ Мавродиев е в Гърция, а информация за местоположението на Гайтански към момента няма.

Гайтански и Мавродиев са обект на разследване свързано със заем от близо 150 млн. лева отпуснат от държавната ББР на фирма, свързана с Гайтански.

Междувременно представители на антикорупционната комисия, заедно с полиция и прокурори, влязоха в офиси на няколко фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка, с бившия директор на Българската Банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и бившия кмет на Кърджали Хасан Азис. Мащабната акция се провежда на ралични места в София и Кърджали.

Общото между Вълка и Хасан Азис е близостта им с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и заем, който ББР финансира, докато Мавродиев е начело на държавната банка.

В края на миналата седмица Комисията за противодействие на корупцията (КПК) съобщи, че е открила данни за престъпление в отпуснатия кредит от 148,5 милиона лева от Българската банка за развитие на фирмата "Роудуей Кънстръкшън", притежавана от Румен Гайтански-Вълка.

Преди дни стана ясно, че ББР губи 97% от необслужвания кредит, защото държавната банка не успя да си върне почти нищо.

Въпросният заем е обект на политически скандал още от сключването на договора през 2019 г., а през 2021 беше един от поводите за смяна на директора Стоян Мавродиев и на ръководството на ББР от служебното правителство, докато Кирил Петков беше министър на икономиката. Тогава нито КПКОНПИ, нито прокуратурата в лицето на Иван Гешев реагираха.

Едва сега КПКОНПИ взе отношение по проблема, като разкри, че част от парите от държавния заем впоследствие са послужили за плащането на кредит на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган към частната "Д банк".

"В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД.

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г.

Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД", се казва в съобщението на Комисията.

Именно в офиси на "Кристална вода" в Кърджали и София се провежда и част от акцията на органите по реда, започнала на 14 август.

Приближеният до Делян Пеевски сайт Rodopi24 отбелязва, че Румен Гайтански-Вълка е изпълнявал най-големите обществени поръчки в Кърджали, докато Хасан Азис е кмет на общината. Малко преди да изтече мандатът му, Азис подписва договор за боклука с фирма на Гайтански за още пет години, при положение, че старият изтича след година.

Според сайта, антимафиотите обискират и сграда в центъра на Кърджали, където се намира офисът на Ахмед Моллахасан. Той е сочен за "дясна ръка" в бизнеса на Азис. Моллахасан ръководи бетонов център, в който по документи фигурира и братът на дългогодишния кмет, пише Rodopi24.

Азис зае страната на Ахмед Доган в конфликта с Делян Пеевски.

ДПС-разцепление-кой-кой-е-Пеевски-Доган Кой кой е в ДПС: Хората на Доган, хората на Пеевски и анатомията на един скандал

Конфликтът Доган-Делян се прехвърли и върху бизнеса на Румен Гайтански. Сигналът за това дойде с прекратената 15-годишна концесия на неговото дружество "Био Майнинг" с Югозападното държавно предприятие (ЮДП).

Става дума за договора, заради който се появи прословутата резиденция на бизнесмена - хотелски комплекс в Държавно ловно стопанство "Искър".

Прекратяването на концесията е едностранно, "поради вина на изпълнителя", и по-конкретно - неизпълнени задължения на фирмата. Новината дойде в началото на август след дългогодишно "ослушване" от страна на ресорното Министерство на земеделието, което твърдеше, че всичко зависи само от ЮДП, което управлява горските стопанства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София град и Софийска.

Румен Гайтански - съдружник на Доган и партньор на София и други градове

Конфискуват и луксозните коли на Румен Гайтански - Вълка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024