Полиция и прокуратура обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

Полицаи и прокурори са започнали обиски на имоти на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, съобщи БНТ, като се позовава на свои източници.

Действията на обвинители, служители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и на МВР са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие (ББР), допълват от БНТ.

Обиските идват само няколко дни след като КПК обяви, че е открила данни за престъпление в отпуснатия заем от 148,5 милиона лева от държавната банка на фирмата "Роудуей Кънстръкшън", притежавана от Гайтански.

Въпросният кредит е обект на политически скандал още от сключването на договора през 2019 г., а през 2021-ва беше един от поводите за смяна на ръководството на ББР от служебното правителство, в което Кирил Петков беше министър на икономиката.

КПК твърди, че част от парите от държавния заем впоследствие са послужили за погасяване на кредит на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган към частната "Д банк" в размер на 30 млн. лв. Това, казват от антикорупционния орган, е станало чрез друга компания, свързвана с Гайтански - "Кристална вода". Според Nova офисът ѝ в Кърджали е сред претърсваните в днешната акция. Информацията на БНТ е, че фирмата е получила 30 млн. лв. от усвоения кредит.

Сред претърсените адреси е и този на бивш директор на ББР Стоян Мавродиев, по чието време е отпуснат кредитът на "Роудуей Кънстръкшън".

По информацията на БНТ и Гайтански, и Мавродиев са в чужбина и обвиненията ще им бъдат предявени задочно.

"След като преди около две седмици Румен Гайтански е напуснал страната, в края на миналата седмица се е завърнал. Днес обаче не отговаря нито на телефоните си, нито е намерен на някой от известните адреси," посочва още БНТ.

Според източници на "По света и у нас" за Стоян Мавродиев има данни, че се намира на територията на Гърция.

Основният извод на разследването на КПК е, че в държавната банка са "извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата".

Как държавната Банка за развитие загуби 150 млн. лв. от заем на Румен Гайтански-Вълка

Конфликтът Доган-Делян се прехвърли върху бизнеса на Румен Гайтански


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024