Комисията "Антикорупция": Гайтански е плащал кредит на ТЕЦ-а на Доган със заема си от ББР

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обяви, че е открила данни за престъпление в отпуснатия кредит от 148.5 милиона лева от Българската банка за развитие на фирмата "Роудуей Кънстръкшън", притежавана от Румен Гайтански.

Въпросният заем е обект на политически скандал още от сключването на договора през 2019 г., а през 2021 беше един от поводите за смяна на ръководството на ББР от служебното правителство, докато Кирил Петков беше министър на икономиката. Тогава нито КПКОНПИ, нито прокуратурата в лицето на Иван Гешев реагираха.

Едва сега КПК взема отношение по проблема, като разкрива още един политически детайл - част от парите от държавния заем впоследствие са послужили за плащането на кредит на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган към частната "Д банк".

Основният извод на разследването на КПК е, че в държавната банка са "извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата".

ББР беше създадена като банка за насърчаване на малки и средни предприятия в България. По време на управлението на ГЕРБ и Стоян Мавродиев начело на банката обаче започна практиката да се раздават многомилионни кредити на големи бизнеси със сериозни съмнения за политическа протекция.

Случаят с "Роудуей Кънстръкшън" е най-емблематичният пример за това - той е най-големият самостоятелен кредитополучател с почти 150 милиона лева, от които ББР не успя да си върне почти нищо.

Сега комисията на Антон Славчев съобщава, че банката е дала заема срещу обезпечение, което е било несъществуващо към момента на отпускането на парите.

Става дума за договор за доставка на инертни материали, който обаче е бил прекратен още през 2018 г.

По-интересното е къде са отишли част от парите по сделката ББР - Роудуей.

" В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД.

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г.

Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД", се казва в съобщението на Комисията.

ТЕЦ "Варна" е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от 2018 г. (година преди Гайтански да получи кредита от ББР).

Акцентът в съобщението на косвената връзка между двата заема идва на фона на открития конфликт между Делян Пеевски и Ахмед Доган, който от няколко седмици се е прехвърлил и върху бизнесите на Румен Гайтански - Вълка.

Комисията ще проверява както длъжностни лица за заема, така и договора по продажба на дружеството, за чиято първоначална покупка той беше предоставен.

"Предстои да се проведат множество действия по разследването, в т.ч. събиране на доказателства. След приключване на действията на КПК, резултатите от разследването ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура", се казва в съобщението.

Конфликтът Доган-Делян се прехвърли върху бизнеса на Румен Гайтански


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024