Списъкът на Кирил Петков с имена и прякори на хора, които според него са в основата на корупцията у нас, е по-дълъг от този, който премиерът изчете на извънредния брифинг в Министерски съвет в понеделник.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БТА – ден след като призова Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова във Върховната касационна прокуратура. Те ще се явят на 9 февруари, за да представят имената и да попитат държавното обвинение докъде е стигнало с проверките и разследванията.

Списъкът е бил изчетен от Петков пред главния прокурор по време на срещата им в Министерски съвет на 4 февруари.

„Днес ми беше снето обяснение от прокурор във ВКП, който прави проверка, и заявих всички известни обстоятелства във връзка с казаното от премиера“, заяви Гешев пред БТА. „Сигурен съм, че той ще направи същото и ще спази българските закони. Надявам се, че ще сподели пълния списък, който започна да ми чете от телефона си, защото голяма част от имената и прякорите не бяха споменати на вчерашната пресконференция".

На брифинга в Министерски съвет премиерът заяви, че ще пита прокуратурата как действа по публично известни сигнали срещу Бойко Борисов, Делян Пеевски, Илко Желязков, Румен Гайтански, Христофорос Аманатидис-Таки, Николай Павлов.

„Не знам какво ще заяви премиерът. Аз знам какво съм чул и какви обяснения съм дал пред прокурор. Това, което съм казал, е, че имената и прякорите са значително повече, като смятам, че този списък е непълен, защото, за съжаление, го прекъснах и обясних някои законови разпоредби“, заяви Гешев.

Той атакува Лена Бориславова, че е възпрепятствала работата на призовкаря, който се явил в МС на 7 февруари, за да връчи призовките на нея и на Петков. Премиерът не беше взел призовката преди брифинга, защото човекът, изпратен да му я връчи, получил нареждане да не го прави "към този час". "Вероятно заради камерите", заяви тогава Бориславова.

„Не е добър знак служител на прокуратурата, който изпълнява служебните си задължения, да бъде държан в продължение на часове от асистентката на г-н Петков, без да може да си свърши работата. Трябва да проявяваме дължимото уважение към всеки български гражданин, независимо дали е призовкар, прокурор или министър“, заяви Гешев.

Той твърди, че прокуратурата „многократно“ информирала обществото за изнесените от Петков случаи, а информацията била „публична“. Главният прокурор иска изпълнителната власт да сигнализира на държавното обвинение, когато има информация за възможни престъпления, защото така трябвало да работи „взаимодействието“ между властите.

Той атакува МВР и Министерството на правосъдието, които водели „война срещу прокуратурата“, заради което магистратите се оплакаха пред европейските институции. Според него имало натиск върху съдебната власт, който пречел за разрешаване на реалните проблеми, свързани с престъпността.

След като Конституционният съд единодушно реши, че министърът на правосъдието може да поиска от Висшия съдебен съвет предсрочно освобождаване на главния прокурор, Гешев заяви: „Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняване на главния прокурор, всичко е в компетентността на Пленума. Но трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае така наречената реформа“.

Целта според него била „персонална“ и касаела личността му. „Надявам се да не е някаква лична политическа вендета“, каза Иван Гешев.


Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор

Войната на призовките


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"