Снимка: © bTV

Премиерът Кирил Петков обяви, че "с удоволствие" приема призива на Иван Гешев, който главният прокурор е отправил към него и началника на кабинета му Лена Бориславова. Министър-председателят ще се яви във Върховната касационна прокуратура заради това, че по време на срещата си с Гешев в Министерски съвет на 4 февруари е споменал имена и прякори на хора, които според него са в основата на корупцията у нас.

"Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са публично известни, но той иска да се запознае с тях допълнително чрез мен. С удоволствие ще се явя", заяви Петков и спомена редица горещи теми, за които ще попита прокуратурата докъде е стигнала с проверките и разследванията.

"Ще ги попитам за темата "Мата Хари" - след като беше публично известно, че има кюлчета и пачки в шкафа на Бойко Борисов, а самият Борисов заяви, че знае коя е Мата Хари, дали прокуратурата я е извикала? Знае ли прокуратурата дали тя е вкарала пачките и кюлчетата, или те са си били там?", заяви Петков.

"Относно "Магнитски" – Васил Божокв вече има доста обвинения, но има ли допълнителни разследвания спрямо другите санкционирани по закона "Магнитски" - Пеевски, Манолев, Илко Желязков?", попита премиерът.

Той ще пита Иван Гешев още дали има връзка между един от заемите, изтеглени от ББР, и факта, че Делян Пеевски е бил акционер в "Булгартабак".

"По една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на "Роудуей Канстракшън" от ББР е взет от адвоката на Румен Гайтански, дали има връзка с Гайтански и дали заемът е взет правомерно?", ще попита Петков главния прокурор.

"След това, казусът "Осемте джуджета" - какви разследвания е направила прокуратурата, повдигнала ли е обвинения на Петьо Еврото? Има ли връзка между строителни компании за строителството на незаконните язовири, които разкрихме в Министерството на икономиката, и г-н (Христофорос Аманатидис), известен като Таки?".

"Ще попитам и за "Барселонагейт" и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързани с този казус", заяви още Петков във връзка със случая, в който е замесен Бойко Борисов.

Премиерът ще говори с Гешев още има ли връзка между случаите за "Автомагистрали" - изнасянето на торби с пари - и партия ГЕРБ. Вътрешният министър Бойко Рашков вече заяви, че според него 30-40% от авансите за АМ "Хемус" са се "връщали обратно" към ГЕРБ.

"Защо "Булгаргаз" и Николай Палов са се отказали от количества азерски газ, след като същите доставчици сега са информирали, че такъв газ може да бъде доставен и миксът за потребителите би бил доста по-евтин? Дали е най-правилно да се извика той само като сведител в прокуратурата?", попита още Петков.

Николай Павлов след разпита в прокуратурата: "Нямам притеснения, спазвали сме закона"

"Ще офирмим и други такива въпроси. Те са общоизвестни, но аз не съм запознат с действия на прокуратурата, които са резултирали в обвинения. Ще питам какви са стъпките на прокуратурата по тях. Има и други случаи, но това са основните", заяви Кирил Петков.

По време на срещата в МС с Гешев министър-председателят е посочил лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. Сега държавното обвинение ще извърши пълна проверка на списъка, а ПРБ призова Петков и Лена Бориславова във Върховната касационна прокуратура.

Бориславова заяви, че на призовката ѝ пише, че трябва да се яви във ВКП на 9 февруари от 15 ч. Петков не е взел призовката си, защото човекът, изпратен да му я връчи, получил нареждане да не го прави "към този час". "Вероятно заради камерите", заяви началникът на кабинета на премиера.

На срещата на 4 февруари премиерът и Гешев са обсъдили дали спецпрокуратурата трябва да бъде премахната. „Аз му споделих мнението на „Продължаваме промяната“, че правосъдието под шапката на спецпрокуратурата и специализираните съдилища е с много незадоволителен резултат и ние не вярваме, че тези структури трябва да останат“, каза Петков и обяви, че пред главния прокурор е посочил същите имена, които изреди и сега. "Попитах го има ли действия, свързани с тях, не съм давал списък с имената".

„Ще направим списък от всички публикации, свързани с всички тези лица - той ще бъде събран и предоставен на прокуратурата. Трябва да е ясно, че това са важни теми за обществото и те не трябва да остават във въздуха, а да има съответната реакция в рамките на закона", каза министър-председателят.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос