Петков ще пита Гешев за кюлчетата, "Барселонагейт", Пеевски и "Автомагистрали" Снимка: © bTV

Премиерът Кирил Петков обяви, че "с удоволствие" приема призива на Иван Гешев, който главният прокурор е отправил към него и началника на кабинета му Лена Бориславова. Министър-председателят ще се яви във Върховната касационна прокуратура заради това, че по време на срещата си с Гешев в Министерски съвет на 4 февруари е споменал имена и прякори на хора, които според него са в основата на корупцията у нас.

"Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са публично известни, но той иска да се запознае с тях допълнително чрез мен. С удоволствие ще се явя", заяви Петков и спомена редица горещи теми, за които ще попита прокуратурата докъде е стигнала с проверките и разследванията.

"Ще ги попитам за темата "Мата Хари" - след като беше публично известно, че има кюлчета и пачки в шкафа на Бойко Борисов, а самият Борисов заяви, че знае коя е Мата Хари, дали прокуратурата я е извикала? Знае ли прокуратурата дали тя е вкарала пачките и кюлчетата, или те са си били там?", заяви Петков.

"Относно "Магнитски" – Васил Божокв вече има доста обвинения, но има ли допълнителни разследвания спрямо другите санкционирани по закона "Магнитски" - Пеевски, Манолев, Илко Желязков?", попита премиерът.

Той ще пита Иван Гешев още дали има връзка между един от заемите, изтеглени от ББР, и факта, че Делян Пеевски е бил акционер в "Булгартабак".

"По една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на "Роудуей Канстракшън" от ББР е взет от адвоката на Румен Гайтански, дали има връзка с Гайтански и дали заемът е взет правомерно?", ще попита Петков главния прокурор.

"След това, казусът "Осемте джуджета" - какви разследвания е направила прокуратурата, повдигнала ли е обвинения на Петьо Еврото? Има ли връзка между строителни компании за строителството на незаконните язовири, които разкрихме в Министерството на икономиката, и г-н (Христофорос Аманатидис), известен като Таки?".

"Ще попитам и за "Барселонагейт" и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързани с този казус", заяви още Петков във връзка със случая, в който е замесен Бойко Борисов.

Премиерът ще говори с Гешев още има ли връзка между случаите за "Автомагистрали" - изнасянето на торби с пари - и партия ГЕРБ. Вътрешният министър Бойко Рашков вече заяви, че според него 30-40% от авансите за АМ "Хемус" са се "връщали обратно" към ГЕРБ.

"Защо "Булгаргаз" и Николай Палов са се отказали от количества азерски газ, след като същите доставчици сега са информирали, че такъв газ може да бъде доставен и миксът за потребителите би бил доста по-евтин? Дали е най-правилно да се извика той само като сведител в прокуратурата?", попита още Петков.

Николай Павлов след разпита в прокуратурата: "Нямам притеснения, спазвали сме закона"

"Ще офирмим и други такива въпроси. Те са общоизвестни, но аз не съм запознат с действия на прокуратурата, които са резултирали в обвинения. Ще питам какви са стъпките на прокуратурата по тях. Има и други случаи, но това са основните", заяви Кирил Петков.

По време на срещата в МС с Гешев министър-председателят е посочил лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. Сега държавното обвинение ще извърши пълна проверка на списъка, а ПРБ призова Петков и Лена Бориславова във Върховната касационна прокуратура.

Бориславова заяви, че на призовката ѝ пише, че трябва да се яви във ВКП на 9 февруари от 15 ч. Петков не е взел призовката си, защото човекът, изпратен да му я връчи, получил нареждане да не го прави "към този час". "Вероятно заради камерите", заяви началникът на кабинета на премиера.

На срещата на 4 февруари премиерът и Гешев са обсъдили дали спецпрокуратурата трябва да бъде премахната. „Аз му споделих мнението на „Продължаваме промяната“, че правосъдието под шапката на спецпрокуратурата и специализираните съдилища е с много незадоволителен резултат и ние не вярваме, че тези структури трябва да останат“, каза Петков и обяви, че пред главния прокурор е посочил същите имена, които изреди и сега. "Попитах го има ли действия, свързани с тях, не съм давал списък с имената".

„Ще направим списък от всички публикации, свързани с всички тези лица - той ще бъде събран и предоставен на прокуратурата. Трябва да е ясно, че това са важни теми за обществото и те не трябва да остават във въздуха, а да има съответната реакция в рамките на закона", каза министър-председателят.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023