Снимка: © Булевард България

Доскорошният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура, продължил 4 часа - след като на 29 януари старият борд на дружеството беше освободен.

Дни след рокадите премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха, че се води разследване в компанията. Според премиера именно старият борд е виновен за скока на цената на газа с 30% за януари 2022 заради "грешни решения". Рашков намекна, че ще има повдигнати обвинения, като на въпрос дали Павлов ще получи такова, отговори на журналистите: "Доближавате се до истината".

При влизане в сградата на прокуратурата бившият директор отказа да коментира защо е призован в държавното обвинение. След разпита Павлов заяви: "Аз съм се явил в качеството на свидетел, както и всички останали по делото. Абсолютно всичко влиза в делото, свързано с газовия пазар. Обяснихме начина на ценообразуването, вчера министърът на енергетиката започна да проглежда как става и да вижда, че „Булгаргаз“ не може да си измисля цени. Бизнесът в момента е жив, защото „Булгаргаз“ продава на сравнително ниски цени спрямо европейските".

"Очакванията са ми много добри, няма за какво да се притесняваме. За какво – че сме си спазвали стриктно нормативната уредба, че сме на печалба?", допълни бившият шеф на "Булгаргаз".

Той заяви, че дружеството "няма никакви финансови притеснения" и призова "топлофикационните дружества да бъдат компенсирани заради този мораториум, защото цените бяха замразени и това ще остави много сериозна дупка, която ще се отрази и върху "Булгаргаз". "Но това няма как да бъде приписано на старото ръководство, което си е свършило работата с чудесни договори – както с дългосрочните партньори, така и с клиентите".

Павлов твърди още, че до 12 февруари дружеството трябва да получи 450 милиона лева по фактури за доставки към свои клиенти.

Според енергийния министър Александър Николов обаче в сметките на "Булгаргаз" имало 600 хиляди лева, като 170 хиляди трябвало да се платят за обезщетение на напуснали служители.


Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интересАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта