Николай Павлов след разпита в прокуратурата: "Нямам притеснения, спазвали сме закона" Снимка: © Булевард България

Доскорошният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура, продължил 4 часа - след като на 29 януари старият борд на дружеството беше освободен.

Дни след рокадите премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха, че се води разследване в компанията. Според премиера именно старият борд е виновен за скока на цената на газа с 30% за януари 2022 заради "грешни решения". Рашков намекна, че ще има повдигнати обвинения, като на въпрос дали Павлов ще получи такова, отговори на журналистите: "Доближавате се до истината".

При влизане в сградата на прокуратурата бившият директор отказа да коментира защо е призован в държавното обвинение. След разпита Павлов заяви: "Аз съм се явил в качеството на свидетел, както и всички останали по делото. Абсолютно всичко влиза в делото, свързано с газовия пазар. Обяснихме начина на ценообразуването, вчера министърът на енергетиката започна да проглежда как става и да вижда, че „Булгаргаз“ не може да си измисля цени. Бизнесът в момента е жив, защото „Булгаргаз“ продава на сравнително ниски цени спрямо европейските".

"Очакванията са ми много добри, няма за какво да се притесняваме. За какво – че сме си спазвали стриктно нормативната уредба, че сме на печалба?", допълни бившият шеф на "Булгаргаз".

Той заяви, че дружеството "няма никакви финансови притеснения" и призова "топлофикационните дружества да бъдат компенсирани заради този мораториум, защото цените бяха замразени и това ще остави много сериозна дупка, която ще се отрази и върху "Булгаргаз". "Но това няма как да бъде приписано на старото ръководство, което си е свършило работата с чудесни договори – както с дългосрочните партньори, така и с клиентите".

Павлов твърди още, че до 12 февруари дружеството трябва да получи 450 милиона лева по фактури за доставки към свои клиенти.

Според енергийния министър Александър Николов обаче в сметките на "Булгаргаз" имало 600 хиляди лева, като 170 хиляди трябвало да се платят за обезщетение на напуснали служители.


Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интересАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024
Важно днес

ГДБОП: "Червеният пират", самотен скитник заплашвал и Габриел

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Макрон обяви "коалиция за дълбоки удари", която да снабди Киев с далекобойни ракети

Френският президент не изключи изпращане на войски в бъдеще, ако това ще гарантира поражението на Москва

07:53 - 27.02.2024