Николай Павлов след разпита в прокуратурата: "Нямам притеснения, спазвали сме закона" Снимка: © Булевард България

Доскорошният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура, продължил 4 часа - след като на 29 януари старият борд на дружеството беше освободен.

Дни след рокадите премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха, че се води разследване в компанията. Според премиера именно старият борд е виновен за скока на цената на газа с 30% за януари 2022 заради "грешни решения". Рашков намекна, че ще има повдигнати обвинения, като на въпрос дали Павлов ще получи такова, отговори на журналистите: "Доближавате се до истината".

При влизане в сградата на прокуратурата бившият директор отказа да коментира защо е призован в държавното обвинение. След разпита Павлов заяви: "Аз съм се явил в качеството на свидетел, както и всички останали по делото. Абсолютно всичко влиза в делото, свързано с газовия пазар. Обяснихме начина на ценообразуването, вчера министърът на енергетиката започна да проглежда как става и да вижда, че „Булгаргаз“ не може да си измисля цени. Бизнесът в момента е жив, защото „Булгаргаз“ продава на сравнително ниски цени спрямо европейските".

"Очакванията са ми много добри, няма за какво да се притесняваме. За какво – че сме си спазвали стриктно нормативната уредба, че сме на печалба?", допълни бившият шеф на "Булгаргаз".

Той заяви, че дружеството "няма никакви финансови притеснения" и призова "топлофикационните дружества да бъдат компенсирани заради този мораториум, защото цените бяха замразени и това ще остави много сериозна дупка, която ще се отрази и върху "Булгаргаз". "Но това няма как да бъде приписано на старото ръководство, което си е свършило работата с чудесни договори – както с дългосрочните партньори, така и с клиентите".

Павлов твърди още, че до 12 февруари дружеството трябва да получи 450 милиона лева по фактури за доставки към свои клиенти.

Според енергийния министър Александър Николов обаче в сметките на "Булгаргаз" имало 600 хиляди лева, като 170 хиляди трябвало да се платят за обезщетение на напуснали служители.


Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интерес



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024