Министърът на енергетиката за "Булгаргаз": Води се координирана атака срещу националния ни интерес Снимка: © Булевард България

Министърът на енергетиката Александър Николов видя „координирана атака срещу националния интерес на България“ в опитите на Румен Овчаров, Бойко Борисов и Делян Добрев да уличат новото ръководство на „Булгаргаз“ в „корупционна схема“.

Ден след като те обвиниха дружеството, че е продало 60 000 мегаватчаса природен газ на борсата за облагодетелстване на близки фирми, Николов потвърди реалните данни, че става дума за 37 хиляди мегаватчаса. Те са били реализирани "напълно прозрачно" на газов хъб „Балкан“, защото са били излишни количества и са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството. Министърът обвърза атаката с началото на преговорите с „Газпром Експорт“.

"Булгаргаз" обяви, че е продал 37 000 MWh газ през борсата след обвинения от Овчаров и Борисов

„В този момент на усложнена международна обстановка, по време на срещата ни и точно преди разговорите за предоговаряне на условията и доставка на нови количества с „Газпром Експорт“, подобни изказвания на бивши министри, вицепремиери и други политически лица, го считам абсолютно като координирана атака срещу националния интерес на България“, обяви Николов на брифинг в неделя.

„Беше казано, че общият размер на сделките е 60 хил. мегаватчаса, но това е доста невярно, общо е 37 400 мегаватчаса. Това е поради една проста причина – „Булгаргаз“ има задължение да управлява излишъците си, когато се появят. Размерът на общия излишък е 14% от общото количество на дневна база. Когато се изтъргуват 37 400 мегаватчаса за по 150 лева, може да сметнете, че става дума за малко над 5 милиона лева. До милиардите, които изтекли и за които говорят бившите министри, има огромна разлика“, заяви той.

Миналия петък Българският енергиен холдинг освободи цялото ръководство на „Булгаргаз“, начело с Николай Павлов.

„Разликата между двете управления – доскорошното и настоящото - е много ясна. Всички сделки са се случили на газов хъб Балкан, не е само една сделка, не е само с един контрагент. За този период са направени над 40 сделки, 18 от които са с „Булгаргаз“. Относно цената на сделките – дори сравнено с най-скъпия компонент от микса на „Булгаргаз“, реализираната печалба за дружеството, а не за неговите директни контакти в България, е над 11% на самите сделки. Спрямо одобрена цена на КЕВР за конкретния период, това значи над 1,5 милиона лева печалба за дружеството“, обясни Николов.

Бившият министър на икономиката и енергетиката при Сергей Станишев - Румен Овчаров, заяви в събота, че времето за предлагане и реализацията на сделката е било по-малко от 3 секунди. По думите му това е била предварително подготвена продажба за конкретни купувачи с количества, близки до 1/2 от дневното потребление в България. По-късно Борисов и бившият енергиен министър Делян Добрев цитираха именно информацията от Овчаров.

“Приличат на ученици, които преписват грешно”, заяви енергийният министър. "Действията им са координирани".

„От целия обем на реализираните сделки - това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен”, е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, каза Николов.

"Новият мениджмънт влезе в управление миналия петък. Той е заварил ликвидна дупка от 200 млн. лв. 650 млн. лева са преките задължения на компанията по дългосрочни договори", каза Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024