"Булгаргаз" обяви, че е продал 37 000 MWh газ през борсата след обвинения от Овчаров и Борисов

"Булгаргаз" обяви, че е продала количества природен газ в размер на 37 000 мегаватчаса през газовия хъб "Балкан".

"Поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан"... Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на "Булгаргаз", се казва в информацията на дружеството, цитирано от БНТ.

Съобщението от държавната компания дойде часове след като бившият енергиен министър Румен Овчаров обвини новото ръководство на "Булгаргаз", че повтаря сделките, допускани от времето на Николай Павлов.

Малко след това депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че продажбата е част от "грандиозна корупционна схема, каквато не сме виждали от 90-те години" и заедно с бившия премиер Бойко Борисов уличи правителството в облагодетелстване на близки фирми (без да ги назоват).

Пред bTV Овчаров обяви, че има информация за продажбата на 60 000 мегаватчаса природен газ, като времето за предлагане и реализацията на сделката е било по-малко от 3 секунди - по думите му това е била предварително подготвена продажба за конкретни купувачи с количества, близки до 1/2 от дневното потребление в България.

"От началото на месец януари министърът на енергетиката и министър председателят си позволиха да обвиняват ръководството на "Булгаргаз" за продажби към Румъния на много по-ниски цени. Николай Павлов отричаше, но не, продават за Румъния и ощетяват държавата. Това, за което критикуваха, го правят в пъти по-големи мащаби. Няма откъде да дойдат тези извънредни количества, те не падат от небето", каза той.

Той обяви, че "натискът в момента е да се отвори пазар за други продавачи".

От "Булгаргаз" твърдят, че количеството продаден газ не е 60 000, а 37 000 мегаватчаса. Те не отричат и не потвърждават другите твърдения на Овчаров за скоростта на приключване на сделките и за износа на газа към Румъния, където цената е по-висока от българския пазар. Не става ясно и кои са фирмите-купувачи.

Според данните на дружеството - "При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“, поради неосвобождаване на излишните количества. Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ".

Думите на бившия енергиен министър от Тройната коалиция бяха повторени и от бившия премиер Бойко Борисов по време на посещение в Кирково.

"Румен Овчаров може да е всякакъв - политически противник номер 1 в енергетиката, но в енергетиката по-подготвен от него за съжаление нямаме и вие ще се учите от него, защото той знае всичко", каза той пред съпартийците си и обяви, че ГЕРБ са "дебнели да хванат" новото ръководство на "Булгаргаз" в нарушение, но Овчаров ги е изпреварил и му "признава бащинство" .

Борисов обвини фирмите-купувачи на газа от "Булгаргаз" в предварително платени рушвети.

"Тези фирми са чужди преди всичко, за да не може да ги гонят нашите служби. Знаят, че на единия (се падат) 5000, на другия 10 000... Дори по времето на Румен Радев си позволяваха по максимум 1000-2000, преко сили, да пуснат (за продажба), едва ли не - техническа грешка. Но лакомниците толкова бързат да се налапат, че още бордът не е отишл на работа, правят го в петък следобяд", беше коментарът му.

Преди месец министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че се прави проверка по данни, че "Булгаргаз" изнасял природен газ от хранилището в Чирен, за да го продава към Румъния.

Уволненият по-късно директор Николай Павлов заяви, че компанията няма лиценз за продажба в Румъния, но не отрече, че е възможно търговци да купуват от "Булгаргаз" и да продават на чуждия пазар с печалба.

По информация на Нова ТВ, предстои Павлов да бъде извикан на разпит по повод проверките за неправомерни действия начело на компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024