"Булгаргаз" обяви, че е продал 37 000 MWh газ през борсата след обвинения от Овчаров и Борисов

"Булгаргаз" обяви, че е продала количества природен газ в размер на 37 000 мегаватчаса през газовия хъб "Балкан".

"Поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан"... Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на "Булгаргаз", се казва в информацията на дружеството, цитирано от БНТ.

Съобщението от държавната компания дойде часове след като бившият енергиен министър Румен Овчаров обвини новото ръководство на "Булгаргаз", че повтаря сделките, допускани от времето на Николай Павлов.

Малко след това депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че продажбата е част от "грандиозна корупционна схема, каквато не сме виждали от 90-те години" и заедно с бившия премиер Бойко Борисов уличи правителството в облагодетелстване на близки фирми (без да ги назоват).

Пред bTV Овчаров обяви, че има информация за продажбата на 60 000 мегаватчаса природен газ, като времето за предлагане и реализацията на сделката е било по-малко от 3 секунди - по думите му това е била предварително подготвена продажба за конкретни купувачи с количества, близки до 1/2 от дневното потребление в България.

"От началото на месец януари министърът на енергетиката и министър председателят си позволиха да обвиняват ръководството на "Булгаргаз" за продажби към Румъния на много по-ниски цени. Николай Павлов отричаше, но не, продават за Румъния и ощетяват държавата. Това, за което критикуваха, го правят в пъти по-големи мащаби. Няма откъде да дойдат тези извънредни количества, те не падат от небето", каза той.

Той обяви, че "натискът в момента е да се отвори пазар за други продавачи".

От "Булгаргаз" твърдят, че количеството продаден газ не е 60 000, а 37 000 мегаватчаса. Те не отричат и не потвърждават другите твърдения на Овчаров за скоростта на приключване на сделките и за износа на газа към Румъния, където цената е по-висока от българския пазар. Не става ясно и кои са фирмите-купувачи.

Според данните на дружеството - "При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“, поради неосвобождаване на излишните количества. Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ".

Думите на бившия енергиен министър от Тройната коалиция бяха повторени и от бившия премиер Бойко Борисов по време на посещение в Кирково.

"Румен Овчаров може да е всякакъв - политически противник номер 1 в енергетиката, но в енергетиката по-подготвен от него за съжаление нямаме и вие ще се учите от него, защото той знае всичко", каза той пред съпартийците си и обяви, че ГЕРБ са "дебнели да хванат" новото ръководство на "Булгаргаз" в нарушение, но Овчаров ги е изпреварил и му "признава бащинство" .

Борисов обвини фирмите-купувачи на газа от "Булгаргаз" в предварително платени рушвети.

"Тези фирми са чужди преди всичко, за да не може да ги гонят нашите служби. Знаят, че на единия (се падат) 5000, на другия 10 000... Дори по времето на Румен Радев си позволяваха по максимум 1000-2000, преко сили, да пуснат (за продажба), едва ли не - техническа грешка. Но лакомниците толкова бързат да се налапат, че още бордът не е отишл на работа, правят го в петък следобяд", беше коментарът му.

Преди месец министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че се прави проверка по данни, че "Булгаргаз" изнасял природен газ от хранилището в Чирен, за да го продава към Румъния.

Уволненият по-късно директор Николай Павлов заяви, че компанията няма лиценз за продажба в Румъния, но не отрече, че е възможно търговци да купуват от "Булгаргаз" и да продават на чуждия пазар с печалба.

По информация на Нова ТВ, предстои Павлов да бъде извикан на разпит по повод проверките за неправомерни действия начело на компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024