Войната на призовките Снимка: © Булевард България

Призовките за разпит май имат по-голям тираж от някои всекидневници в България от началото на 2022 г.

Годината едва сега започва, но прокуратурата, КПКОНПИ и МВР са в силна конкуренция за това кой ще успее да създаде повече новини с взаимните проверки, разследвания и обвинения.

Докато Министерството на правосъдието се готви да поиска повторно от ВСС отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор - право, потвърдено от Конституционния съд - Гешев вика на разпити премиера и началника на кабинета му.

Противодействието започна още с влизането на Бойко Рашков в МВР и на Янаки Стоилов в Министерството на правосъдието през лятото на 2021. Оттогава насам ГД "Национална полиция" и ГДБОП водят собствени разследвания по цяла серия публични скандали, останали без последствия през годините: от авансовите плащания за АМ "Хемус" и опита за кражба на бизнес с протекцията на висши магистрати в "Осемте джуджета", до "Барселонагейт" и прословутите чекмеджета с кюлчета и пачки.

Както Бойко Борисов, така и няколко от бившите му министри (Младенов, Нанков, Аврамова, Горанов) и депутати (като Менда Стоянова) бяха канени на беседи в МВР по целия "конспект" от инхаус процедурите до сигналите на Васил Божков за раздавани подкупи. Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото също се появи на разпит за първи път от приключването на кариерата си в съдебната власт, цели две години след уличаването му в като "главно действащо лице" по скандала с "Джуджетата". По всяко от тях прокуратурата или не беше открила данни за престъпления, или поддържаше пълно мълчание.

В последната серия от полицейски разпити беше привикан уволненият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, заради когото лично премиерът Кирил Петков поиска от МВР "сериозни арести" в енергийното дружество.

Спешни контра-проверки - не срещу Павлов, а срещу новото ръководство на държавното предприятие - бяха задействани от отиващия си състав на Комисията за енергийно и водно регулиране. Собствената смяна и преструктуриране на КЕВР се очаква до дни, а междувременно се оказа, че МВР проверява и служители на комисията за престъпление по служба.

Както разпита за "Булгаргаз", така и втората проверка в КЕВР се правят без включването на прокурори в работата на МВР - от обвинението се оплакаха, че били уведомени по факса за работата на полицията.

През това време, прокуратурата успя да повдигне обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов заради "безпрецедентен натиск" срещу служителка на обвинението и реши да събира информация за посоката на изчезналите пари за АМ "Хемус" не по друг начин, а с разпит на вътрешния министър Бойко Рашков. Срещу него тече и отделна проверка за недекларирано имущество пред КПКОНПИ, анонсирана дни след като Сотир Цацаров задейства процедурата за оставката си като неин ръководител.

Със същия демонстративен подход Иван Гешев изпрати призовкар и на министър-председателя Кирил Петков заради споменати от него "имена и прякори" на хора, замесени в корупционни престъпления на високо ниво в България. Началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова също беше повикана да дава обяснения само защото е присъствала по време на служебния разговор между Гешев и Петков в петък. Самият главен прокурор обяви, че вече е свидетелствал пред подчинен прокурор за данните, които е чул при срещата си с премиера.

От всички поименно посочени от Петков лица, единствено Делян Пеевски реши да реагира в типичния си епистоларен стил, с препоръки към премиера да "намали спускането по снежните магистрали".

По настояване на Пеевски, придружено със сигнал на колегата му от ДПС Хамид Хамид - обявената за закриване Спецпрокуратура се задейства скоростно, за да разследва престъпления при предоставянето на българско гражданство на чужденци срещу фиктивни документи за инвестиции.

"Златните паспорти" са проблем, за който ЕК предупреждава България от години, без да предизвика особена реакция от страна на службите за сигурност. Когато САЩ обяви санкциите срещу Пеевски и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков през юли 2021 г., една от причините беше уличаването им в корупционна схема, засягаща раздаването на български документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

От шест месеца прокуратурата проверява данните за престъпна дейност на Пеевски и Желязков, но така и не е обявила резултат по техния случай. Днес депутатът от ДПС отрича участие в "твърденията за търговия със златни паспорти".

Петър Харалампиев - бившият директор на Държавната агенция за българите в чужбина - също получи забрана да стъпва на територията на САЩ заради корупция с продажба на сертификати за български произход на чужденци. Съдебното дело срещу него започна през януари 2021 г., но до момента няма присъда на първа инстанция.

Сега обвинението явно няма време за губене. Два работни дни бяха достатъчни за решението да се започнат обиски в три министерства и Българската агенция за инвестиции, оглавявана от Стамен Янев.

Скоростта има значение заради обратното броене по няколко ключови направления.

На 11 февруари ще приключи общественото обсъждане по промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните съдилища и прокуратури - оттук нататък дебатът влиза в пленараната зала на Народното събрание.

От 8 февруари министърът на правосъдието Надежда Йорданова вече разполага и с потвърдено от Конституционния съд право да заведе втора процедура с искане за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор.

На 1 март изтича предизвестието на Сотир Цацаров, преди оставката му като председател на КПКОНПИ да влезе в сила. Смяната на ръководството й също ще бъде допълнена от промени в статута и правата на комисията.

Докато последният месец от работата на Цацаров начело на КПКОНПИ тече, бившият главен прокурор реши да направи собствена проверка срещу Иван Гешев (човека, когото той сам предложи за свой наследник през 2019 г.). Проверката, естествено, започна с... привикване на правосъдния министър Надежда Йорданова за вземане на обяснения за това защо смята, че Гешев е замесен в корупционни практики.

Йорданова отказа да се яви на изслушване, защото е призована по незаконосъобразен ред, но изрази учудване защо "чак сега постъпва това искане, като тези аргументи и сигнали в последните месеци и години са много".

Първият опит за отстраняването на Гешев беше направен още от Янаки Стоилов през лятото на 2021 г. Тогава ВСС просто отказа да приложи промяната на конституцията от 2015 г., която сега беше преутвърдена от Конституционния съд. От времето на Стоилов отлежава и жалбата му пред Върховния административен съд срщеу отказа на съвета да разгледа първото му искане за отстраняване на Гешев.

Вторият служебен правосъден министър Иван Демерджиев също беше дал знак, че е събрал нови сигнали за предполагаеми нарушения на Гешев, достатъчни за предсрочното му отстраняване.

Сега ВСС не може да откаже да разгледа публично данните за евентуални нарушения, извършени от главния прокурор, но няма никакви гаранции, че действащият състав ще вземе по-различно по смисъла си решение.

През април 2022 г. обаче ще трябва да започне и процедура по избора на 11 нови членове в бъдещия състав на ВСС - смяна, която ще промени баланса на силите в съдебната власт за пет години напред.

Тук е и ключът към разбирането на войната между институциите от последните седмици. Промените във ВСС вече създават сериозни проблеми на управляващото мнозинство поради необходимостта да получат най-малко 26 допълнителни гласа от опозицията за прокарването на всяко назначение от парламентарната квота. Нито ГЕРБ, нито ДПС, още по-малко "Възраждане" (с 13 депутатски места) дават знак за намерения да сътрудничат в тази процедура. Вместо това ДПС реши да произведе свой собствен проект за съдебна реформа през конституционни промени, опитва се да преобърне скандала със санкциите "Магнитски" в своя полза и захранва прокуратурата с поводи за проверки на изпълнителната власт.

Докато проблемът с договарянето на постовете във ВСС не се разреши, Гешев вероятно няма да има причини да се притеснява за позицията си. Сотир Цацаров също е застрахован от кариерни сътресения, защото като дългогодишен магистрат има статут на несменяемост и след 1 март ще се върне на служба във Върховната касационна прокуратура.

Коалицията на "промяната" е тази, за която времето тече по-бързо от всички останали поради това, че кредитът на доверие след парламентарните избори се изчерпва по-бързо от обикновеното в разгара на няколко паралелни кризи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024