Надежда Йорданова: Ще искам ВСС да прояви мъжество спрямо Гешев Снимка: © bTV

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че „възможно най-скоро“ ще поиска от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев.

На брифинг във вторник тя заяви, че решението на Конституционния съд от днес е било „очаквано“. „Текстът през годините е бил безспорен, единствено Пленумът на ВСС го постави под съмнение, прокурорите заеха противното становище“.

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор

КС реши, че министърът на правосъдието може да иска от ВСС предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, както и на представителите на двете върховни съдилища. Решението идва след питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който внесе доклад във ВСС за освобождаване на Гешев, но съветът не го разгледа по същество.

Според Йорданова има възможност да се иска оставка на главния прокурор заради „тежки или системни нарушения на правата и задълженията му при поредица от бездействия в рамките на останалите механизми, записани в Закона за съдебната власт“.

МП работи по различни сигнали срещу Гешев и на база на част от тях ще се внесе конкретно искане във ВСС, обяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Той заяви, че не може законова процедура „да бъде политическа атака“, както заяви главният прокурор. „Ние не слагаме знак за равенство между главен прокурор и институцията на прокуратурата“, каза Дечев.

Иван Гешев: Списъкът с имена на Петков е по-дълъг от прочетения

Йорданова отказа да разкрие фактите около сигналите срещу Гешев. В интервю за в. „Сега“ тя отбелязва, че очаква ВСС „да прояви отговорност и мъжество и да разгледа по същество въпросите“. „Не търся сензация, настоявам да се прилага законът. Няма смисъл да спекулираме, преди документът да бъде завършен и внесен в компетентните органи“, обясни министърът.

По-рано днес Гешев заяви пред БТА: „Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняване на главния прокурор, всичко е в компетентността на Пленума. Но трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае така наречената реформа“. Целта според него била „персонална“ и касаела личността му. „Надявам се да не е някаква лична политическа вендета“, каза Иван Гешев.


Войната на призовките



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024