Снимка: © bTV

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че „възможно най-скоро“ ще поиска от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев.

На брифинг във вторник тя заяви, че решението на Конституционния съд от днес е било „очаквано“. „Текстът през годините е бил безспорен, единствено Пленумът на ВСС го постави под съмнение, прокурорите заеха противното становище“.

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор

КС реши, че министърът на правосъдието може да иска от ВСС предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, както и на представителите на двете върховни съдилища. Решението идва след питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който внесе доклад във ВСС за освобождаване на Гешев, но съветът не го разгледа по същество.

Според Йорданова има възможност да се иска оставка на главния прокурор заради „тежки или системни нарушения на правата и задълженията му при поредица от бездействия в рамките на останалите механизми, записани в Закона за съдебната власт“.

МП работи по различни сигнали срещу Гешев и на база на част от тях ще се внесе конкретно искане във ВСС, обяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Той заяви, че не може законова процедура „да бъде политическа атака“, както заяви главният прокурор. „Ние не слагаме знак за равенство между главен прокурор и институцията на прокуратурата“, каза Дечев.

Иван Гешев: Списъкът с имена на Петков е по-дълъг от прочетения

Йорданова отказа да разкрие фактите около сигналите срещу Гешев. В интервю за в. „Сега“ тя отбелязва, че очаква ВСС „да прояви отговорност и мъжество и да разгледа по същество въпросите“. „Не търся сензация, настоявам да се прилага законът. Няма смисъл да спекулираме, преди документът да бъде завършен и внесен в компетентните органи“, обясни министърът.

По-рано днес Гешев заяви пред БТА: „Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняване на главния прокурор, всичко е в компетентността на Пленума. Но трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае така наречената реформа“. Целта според него била „персонална“ и касаела личността му. „Надявам се да не е някаква лична политическа вендета“, каза Иван Гешев.


Войната на призовкитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори