Надежда Йорданова: Ще искам ВСС да прояви мъжество спрямо Гешев Снимка: © bTV

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че „възможно най-скоро“ ще поиска от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев.

На брифинг във вторник тя заяви, че решението на Конституционния съд от днес е било „очаквано“. „Текстът през годините е бил безспорен, единствено Пленумът на ВСС го постави под съмнение, прокурорите заеха противното становище“.

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор

КС реши, че министърът на правосъдието може да иска от ВСС предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, както и на представителите на двете върховни съдилища. Решението идва след питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който внесе доклад във ВСС за освобождаване на Гешев, но съветът не го разгледа по същество.

Според Йорданова има възможност да се иска оставка на главния прокурор заради „тежки или системни нарушения на правата и задълженията му при поредица от бездействия в рамките на останалите механизми, записани в Закона за съдебната власт“.

МП работи по различни сигнали срещу Гешев и на база на част от тях ще се внесе конкретно искане във ВСС, обяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Той заяви, че не може законова процедура „да бъде политическа атака“, както заяви главният прокурор. „Ние не слагаме знак за равенство между главен прокурор и институцията на прокуратурата“, каза Дечев.

Иван Гешев: Списъкът с имена на Петков е по-дълъг от прочетения

Йорданова отказа да разкрие фактите около сигналите срещу Гешев. В интервю за в. „Сега“ тя отбелязва, че очаква ВСС „да прояви отговорност и мъжество и да разгледа по същество въпросите“. „Не търся сензация, настоявам да се прилага законът. Няма смисъл да спекулираме, преди документът да бъде завършен и внесен в компетентните органи“, обясни министърът.

По-рано днес Гешев заяви пред БТА: „Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняване на главния прокурор, всичко е в компетентността на Пленума. Но трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае така наречената реформа“. Целта според него била „персонална“ и касаела личността му. „Надявам се да не е някаква лична политическа вендета“, каза Иван Гешев.


Войната на призовкитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023