Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор Снимка: © КС

Конституционният съд реши единодушно с 10 гласа, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Решението беше взето след питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването, като си е направил отвод. Едно от местата в 12-членния КС не е запълнено.

"Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията", гласи приетият диспозитив на решението.

Предстои публикуването на мотивите към решението. Очаква се след него министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана.

"Ние подготвяме поредното предложение до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата, предвид наличие на конституционни основания, и във възможно най-скоро време то ще бъде внесено. Не казвам и че с едно искане ще изчерпим всички основания, нека да следваме процедурата“, каза Йорданова пред в. "Сега" след решението на КС.

Тя от няколко седмици насам заявява, че чака решението на КС, за да подаде иск във ВСС за прекратяване на мандата на Гешев, който е начело на прокуратурата от 2019 г. Според нея има данни за негови нарушения, които могат да послужат като аргумент за предсрочното му освобождаване. Те все още не са обявени официално заради факта, че са обект на класифицирана информация.

Йорданова беше призована от Сотир Цацаров и КПКОНПИ да предостави копия от сигналите в антикорупционната комисия, но отказа да се яви във вторник.

Бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също заявяваше, че е изготвил сигнали срещу Гешев, а преди това Янаки Стоилов внесе доклад във ВСС с искане за освобождаването на обвинител номер едно. Той обаче не беше разгледан по същество от Висшия съдебен съвет.

От прокуратурата заявиха, че нямат "никакви притеснения" след решението на КС. "Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт", гласи съобщението на ПРБ.

В интервю за БТА Иван Гешев заяви, че "целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023