Снимка: © КС

Конституционният съд реши единодушно с 10 гласа, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Решението беше взето след питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването, като си е направил отвод. Едно от местата в 12-членния КС не е запълнено. 

"Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията", гласи приетият диспозитив на решението.

Предстои публикуването на мотивите към решението. Очаква се след него министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана.

"Ние подготвяме поредното предложение до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата, предвид наличие на конституционни основания, и във възможно най-скоро време то ще бъде внесено. Не казвам и че с едно искане ще изчерпим всички основания, нека да следваме процедурата“, каза Йорданова пред в. "Сега" след решението на КС.

Тя от няколко седмици насам заявява, че чака решението на КС, за да подаде иск във ВСС за прекратяване на мандата на Гешев, който е начело на прокуратурата от 2019 г. Според нея има данни за негови нарушения, които могат да послужат като аргумент за предсрочното му освобождаване. Те все още не са обявени официално заради факта, че са обект на класифицирана информация. 

Йорданова беше призована от Сотир Цацаров и КПКОНПИ да предостави копия от сигналите в антикорупционната комисия, но отказа да се яви във вторник.

Бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също заявяваше, че е изготвил сигнали срещу Гешев, а преди това Янаки Стоилов внесе доклад във ВСС с искане за освобождаването на обвинител номер едно. Той обаче не беше разгледан по същество от Висшия съдебен съвет.

От прокуратурата заявиха, че нямат "никакви притеснения" след решението на КС. "Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт", гласи съобщението на ПРБ.

В интервю за БТА Иван Гешев заяви, че "целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне