Пеевски атакува Петков заради кредита на "Булгартабак" Снимка: © Булевард България

Делян Пеевски е подал молба към Българската народна банка (БНБ) да провери кредита, който Българската банка за развитие (ББР) е предоставила на „Булгартабак“.

Това заявява депутатът от ДПС в позиция, разпространена от пресцентъра на партията, ден след като премиерът Кирил Петков посочи заема като един от казусите, за които прокуратурата трябва да даде информация дали има данни за престъпна дейност.

Петков ще пита Гешев за кюлчетата, "Барселонагейт", Пеевски и "Автомагистрали"

Става въпрос за фирмата "Благоевград БТ", която беше един от 8-те най-големи кредитополучатели от ББР, разкрити от Кирил Петков по време на управлението му в Министерството на икономиката. Компанията е получила над 140 млн. лв. кредит от Българската банка за развитие. Тя е част от холдинга „Булгартабак“, в който Пеевски беше миноритарен акционер.

„Смятам, че по темата цигари и тютюнева индустрия най-добре е запознат партньора на Петков Асен Василев, както и спонсорите на „Продължаваме промяната“, и ако Кирил Петков намали спускането по снежните магистрали, то със сигурност ще разбере това“, пише в позицията на Пеевски.

Той отрича да има нещо общо с темата за „златните паспорти“, по която прокуратурата започна проверки след сигнала на Хамид Хамид от ДПС.

Прокуратурата започна акция за "златните паспорти" след сигнала на ДПС

Пеевски казва, че „вярва“ в американското правосъдие и заявява, че „истината“ относно санкциите по закона „Магнитски“ скоро щяла да излезе наяве.

„Добре би било „просто Киро“ най-накрая да разбере, че само с повтаряне на мантрите на Иво Прокопиев не може да води адекватна политика на управление на държавата, а превръщането му в слуга на олигархията неминуемо ще го доведе до провал“, твърди санкционираният за корупция Пеевски.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024