Прокуратурата започна акция за "златните паспорти" след сигнала на ДПС Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е започнала разследване по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид за издаването на българско гражданство на чужденци от Китай и Русия срещу инвестиции - т.нар. "златни" паспорти.

Според информация на БНТ, служители на Специализираната прокуратура са започнали проверки в три министерства и в Българската агенция по инвестиции. Нейният директор Стамен Янев беше уличен лично от Хамид за това, че е издавал сертификати за осъществени инвестиции на кандидатстващите за българско гражданство.

Според твърденията на Хамид, една и съща сума от 1 000 001 лв. се е "превъртала" между предполагаемите инвеститори, които са се възползвали от възможността да получат паспорт срещу пари.

До момента не е повдигнато нито едно обвинение, макар че прокуратурата разследва "организирана престъпна група", действала между 2015 и 2021.

Стамен Янев заяви пред журналисти, че към настоящия момент „няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Българската агенция за инвестиции“.
„От вчера сме получили необходимите искания от компетентния орган, така че ще бъде предоставена информация. Колегите работят по събирането на документите. Ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи“, заяви той и допълни, че винаги е спазвал закона и няма повод за притеснения.

Янев беше директор на Българската агенция по инвестиции от 2015 до 2020 г., като на негово място беше назначена за няколко месеца Десислава Трифонова. След встъпването на служебното правителство през май 2021 г., Янев беше върнат начело на агенцията, а Трифонова атакува отстраняването си като "реваншизъм". Впоследствие тя намери място в листите на ГЕРБ и стана депутат в 47 Народно събрание.

БНТ съобщава, че прверки се правят още в дирекция "Българско гражданство" на Министерството на правосъдието, дирекция "Миграция" на МВР и в Министерството на икономиката.

Темата за "златните паспорти" беше вдигната още в началото на януари 2022 г. от Делян Пеевски - санкциониран по закона "Магнитски" от Държавния департамент на САЩ.

Едно от обвиненията срещу него от американската администрация през юни 2021 г. беше за това, че е използвал бившия служител на ДАНС и зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков за "прокарване на схема за подкупи, включваща документи за българско местожителство на чуждестранни граждани". Няма публична информация за разследване на прокуратурата по този казус.

ЕК от години настоява България и още няколко държави от ЕС да спрат схемите си за раздаване на гражданство срещу инвестиции заради рискове за сигурността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024