Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е започнала разследване по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид за издаването на българско гражданство на чужденци от Китай и Русия срещу инвестиции - т.нар. "златни" паспорти.

Според информация на БНТ, служители на Специализираната прокуратура са започнали проверки в три министерства и в Българската агенция по инвестиции. Нейният директор Стамен Янев беше уличен лично от Хамид за това, че е издавал сертификати за осъществени инвестиции на кандидатстващите за българско гражданство.

Според твърденията на Хамид, една и съща сума от 1 000 001 лв. се е "превъртала" между предполагаемите инвеститори, които са се възползвали от възможността да получат паспорт срещу пари.

До момента не е повдигнато нито едно обвинение, макар че прокуратурата разследва "организирана престъпна група", действала между 2015 и 2021.

Стамен Янев заяви пред журналисти, че към настоящия момент „няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Българската агенция за инвестиции“.
„От вчера сме получили необходимите искания от компетентния орган, така че ще бъде предоставена информация. Колегите работят по събирането на документите. Ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи“, заяви той и допълни, че винаги е спазвал закона и няма повод за притеснения.

Янев беше директор на Българската агенция по инвестиции от 2015 до 2020 г., като на негово място беше назначена за няколко месеца Десислава Трифонова. След встъпването на служебното правителство през май 2021 г., Янев беше върнат начело на агенцията, а Трифонова атакува отстраняването си като "реваншизъм". Впоследствие тя намери място в листите на ГЕРБ и стана депутат в 47 Народно събрание.

БНТ съобщава, че прверки се правят още в дирекция "Българско гражданство" на Министерството на правосъдието, дирекция "Миграция" на МВР и в Министерството на икономиката.

Темата за "златните паспорти" беше вдигната още в началото на януари 2022 г. от Делян Пеевски - санкциониран по закона "Магнитски" от Държавния департамент на САЩ.

Едно от обвиненията срещу него от американската администрация през юни 2021 г. беше за това, че е използвал бившия служител на ДАНС и зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков за "прокарване на схема за подкупи, включваща документи за българско местожителство на чуждестранни граждани". Няма публична информация за разследване на прокуратурата по този казус.

ЕК от години настоява България и още няколко държави от ЕС да спрат схемите си за раздаване на гражданство срещу инвестиции заради рискове за сигурността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти