Прокуратурата започна акция за "златните паспорти" след сигнала на ДПС Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е започнала разследване по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид за издаването на българско гражданство на чужденци от Китай и Русия срещу инвестиции - т.нар. "златни" паспорти.

Според информация на БНТ, служители на Специализираната прокуратура са започнали проверки в три министерства и в Българската агенция по инвестиции. Нейният директор Стамен Янев беше уличен лично от Хамид за това, че е издавал сертификати за осъществени инвестиции на кандидатстващите за българско гражданство.

Според твърденията на Хамид, една и съща сума от 1 000 001 лв. се е "превъртала" между предполагаемите инвеститори, които са се възползвали от възможността да получат паспорт срещу пари.

До момента не е повдигнато нито едно обвинение, макар че прокуратурата разследва "организирана престъпна група", действала между 2015 и 2021.

Стамен Янев заяви пред журналисти, че към настоящия момент „няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Българската агенция за инвестиции“.
„От вчера сме получили необходимите искания от компетентния орган, така че ще бъде предоставена информация. Колегите работят по събирането на документите. Ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи“, заяви той и допълни, че винаги е спазвал закона и няма повод за притеснения.

Янев беше директор на Българската агенция по инвестиции от 2015 до 2020 г., като на негово място беше назначена за няколко месеца Десислава Трифонова. След встъпването на служебното правителство през май 2021 г., Янев беше върнат начело на агенцията, а Трифонова атакува отстраняването си като "реваншизъм". Впоследствие тя намери място в листите на ГЕРБ и стана депутат в 47 Народно събрание.

БНТ съобщава, че прверки се правят още в дирекция "Българско гражданство" на Министерството на правосъдието, дирекция "Миграция" на МВР и в Министерството на икономиката.

Темата за "златните паспорти" беше вдигната още в началото на януари 2022 г. от Делян Пеевски - санкциониран по закона "Магнитски" от Държавния департамент на САЩ.

Едно от обвиненията срещу него от американската администрация през юни 2021 г. беше за това, че е използвал бившия служител на ДАНС и зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков за "прокарване на схема за подкупи, включваща документи за българско местожителство на чуждестранни граждани". Няма публична информация за разследване на прокуратурата по този казус.

ЕК от години настоява България и още няколко държави от ЕС да спрат схемите си за раздаване на гражданство срещу инвестиции заради рискове за сигурността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024