Прокуратурата започна акция за "златните паспорти" след сигнала на ДПС Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е започнала разследване по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид за издаването на българско гражданство на чужденци от Китай и Русия срещу инвестиции - т.нар. "златни" паспорти.

Според информация на БНТ, служители на Специализираната прокуратура са започнали проверки в три министерства и в Българската агенция по инвестиции. Нейният директор Стамен Янев беше уличен лично от Хамид за това, че е издавал сертификати за осъществени инвестиции на кандидатстващите за българско гражданство.

Според твърденията на Хамид, една и съща сума от 1 000 001 лв. се е "превъртала" между предполагаемите инвеститори, които са се възползвали от възможността да получат паспорт срещу пари.

До момента не е повдигнато нито едно обвинение, макар че прокуратурата разследва "организирана престъпна група", действала между 2015 и 2021.

Стамен Янев заяви пред журналисти, че към настоящия момент „няма компетентни органи, които да са влизали в сградата на Българската агенция за инвестиции“.
„От вчера сме получили необходимите искания от компетентния орган, така че ще бъде предоставена информация. Колегите работят по събирането на документите. Ще направят пълно досие, което ще бъде предоставено на компетентните органи“, заяви той и допълни, че винаги е спазвал закона и няма повод за притеснения.

Янев беше директор на Българската агенция по инвестиции от 2015 до 2020 г., като на негово място беше назначена за няколко месеца Десислава Трифонова. След встъпването на служебното правителство през май 2021 г., Янев беше върнат начело на агенцията, а Трифонова атакува отстраняването си като "реваншизъм". Впоследствие тя намери място в листите на ГЕРБ и стана депутат в 47 Народно събрание.

БНТ съобщава, че прверки се правят още в дирекция "Българско гражданство" на Министерството на правосъдието, дирекция "Миграция" на МВР и в Министерството на икономиката.

Темата за "златните паспорти" беше вдигната още в началото на януари 2022 г. от Делян Пеевски - санкциониран по закона "Магнитски" от Държавния департамент на САЩ.

Едно от обвиненията срещу него от американската администрация през юни 2021 г. беше за това, че е използвал бившия служител на ДАНС и зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков за "прокарване на схема за подкупи, включваща документи за българско местожителство на чуждестранни граждани". Няма публична информация за разследване на прокуратурата по този казус.

ЕК от години настоява България и още няколко държави от ЕС да спрат схемите си за раздаване на гражданство срещу инвестиции заради рискове за сигурността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023