Прокуратурата повдигна обвинение на директора на ГДБОП за натиск

Прокуратурата е изпълнила заканата си да повдигне обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов в момента, в който двете служби би трябвало да разследват престъпна група за злоупотреби по АМ "Хемус".

Стоянов е обвинен за това, че опитал да склони длъжностно лице (прокурор) да наруши свое служебно задължение. Наказанието за подобно престъпление е от 1 до 6 години затвор. Срещу полицейския директор е взета най-лека мярка за неотклонение "подписка", но по случая са ангажирани две нива на прокуратурата, както и КПКОНПИ.

Калин Стоянов беше атакуван от прокуратурата след разпит на единствения обвиняем по казуса с АМ "Хемус" Борислав Колев, който настояваше да сключи споразумение с прокуратурата още преди 2 седмици в замяна на това той да разкрие информация за престъпната схема при изпирането на милиони лв.

Прокурорка от СГП е обявила, че това няма как да стане, при което Калин Стоянов е поискал лична среща с нея, разследващи служители и зам.-директор на градската прокуратура.

По-късно той беше уличен, че "с неподходящ тон" е атакувал представителката на СГП заради това, че се създават пречки пред разследването.

Само две седмици по-късно Борислав Колев поиска и получи възможност да разговаря лично с вътрешния министър Бойко Рашков и да бъде разпитан пред главния прокурор Иван Гешев, като даде показания и пред съдия - отново с настояването да бъде освободен от наказателна отговорност, ако разкаже за останалите замесени в престъплението.

В МВР също се води проверка срещу прокурорите за предполагаемо възпрепятстване на разследването.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023

След среща с унгарския държавен глава, Радев повтори позицията на Орбан за войната в Украйна

Според Радев, конфликтът няма да бъде решен с още оръжия, а с "воля за диалог и дипломатически усилия"

15:53 - 02.02.2023