Прокуратурата е изпълнила заканата си да повдигне обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов в момента, в който двете служби би трябвало да разследват престъпна група за злоупотреби по АМ "Хемус". 

Стоянов е обвинен за това, че опитал да склони длъжностно лице (прокурор) да наруши свое служебно задължение. Наказанието за подобно престъпление е от 1 до 6 години затвор. Срещу полицейския директор е взета най-лека мярка за неотклонение "подписка", но по случая са ангажирани две нива на прокуратурата, както и КПКОНПИ. 

Калин Стоянов беше атакуван от прокуратурата след разпит на единствения обвиняем по казуса с АМ "Хемус" Борислав Колев, който настояваше да сключи споразумение с прокуратурата още преди 2 седмици в замяна на това той да разкрие информация за престъпната схема при изпирането на милиони лв. 

Прокурорка от СГП е обявила, че това няма как да стане, при което Калин Стоянов е поискал лична среща с нея, разследващи служители и зам.-директор на градската прокуратура. 

По-късно той беше уличен, че "с неподходящ тон" е атакувал представителката на СГП заради това, че се създават пречки пред разследването. 

Само две седмици по-късно Борислав Колев поиска и получи възможност да разговаря лично с вътрешния министър Бойко Рашков и да бъде разпитан пред главния прокурор Иван Гешев, като даде показания и пред съдия - отново с настояването да бъде освободен от наказателна отговорност, ако разкаже за останалите замесени в престъплението. 

В МВР също се води проверка срещу прокурорите за предполагаемо възпрепятстване на разследването. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция