Снимка: © Getty Images

Ден след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) загатна за злоупотреба със служебно положение в МВР и предостави материали на прокуратурата, държавното обвинение ги е присъединило към вече образувано преди месеци дело. То е за търговия с влияние, по което има две обвинени лица, но прокуратурата отказва отговор дали едно от тях е президентският секретар Пламен Узунов.

Той е министър на вътрешните работи през 2017 - в служебното правителство на Огнян Герджиков. Според управляващите - тогава е сключен договорът за закупуване на полицейски автомобили с европейски средства, в който е открито нарушение. От ОЛАФ са установили, че има едностранно нарушаване на условията на споразумението с Европейската комисия за доставка на 350 нови полицейски автомобила за всякакви терени. Вместо това са били поръчани автомобили тип SUV от по-стари запаси, а обществената поръчка е била с условия, фаворизиращи конкретен участник.

От ОЛАФ казват, че България трябва да възстанови близо 6 милиона евро в европейския бюджет заради предполагаемата злоупотреба. В официалното им съобщение не се споменава кога точно е сключен договорът, а пише само, че разследването е започнало през 2018 г.

"На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализирана прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи", съобщават от прокуратурата.

Тези материали са присъединени към делото за търговия с влияние, но от държавното обвинение не обявяват кое е делото и кои са двамата обвиняеми.

Узунов беше обвинен за търговия с влияние през 2020. Прокуратурата обяви, че той е общувал с бизнесмена Пламен Бобоков и в три отделни случая през 2019 е обменял информация с него.

Прокурор Валентина Маджарова, която даде брифинг във вторник след случая с ОЛАФ, отказа да отговори на въпрос дали Узунов е един от двамата обвиняеми и не потвърди дали името му присъства в доклада.

„Каквото има Специализираната прокуратура да каже по отношение на доклада на ОЛАФ, е изписано в съобщението. Не бих искала да коментирам“, каза тя.

От „Дондуков“ 2 отговориха, че ОЛАФ не са заподозрели в корупция Пламен Узунов, защото разследването им не е от 2017, както се твърди, а от 2018 г. Договорът за поръчка на автомобилите е подписан няколко месеца след мандата на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, съобщават от президентството.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за 290 джипа „Грейт Уол“. Тя бе спечелена от фирмата „Българска автомобилна индустрия“ само месеци след като се сдоби с активите на „Литекс комерс“, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев, пише "24 часа". В борбата за спечелване на поръчката си били още „Мото Пфое“, „Н-Ауто София“ – вносител на „Нисан“, „Тойота“ и „Киа Моторс България“. Те са отпаднали по различни причини. Предимството на „Българска автомобилна индустрия“ е изразено в това, че колите за МВР са били сглобявани в страната ни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г.

В същото време има голям ръст и при хората, достигащи крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия