Прокуратурата присъедини доклада на ОЛАФ към друго дело, но не казва дали разследва Пламен Узунов Снимка: © Getty Images

Ден след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) загатна за злоупотреба със служебно положение в МВР и предостави материали на прокуратурата, държавното обвинение ги е присъединило към вече образувано преди месеци дело. То е за търговия с влияние, по което има две обвинени лица, но прокуратурата отказва отговор дали едно от тях е президентският секретар Пламен Узунов.

Той е министър на вътрешните работи през 2017 - в служебното правителство на Огнян Герджиков. Според управляващите - тогава е сключен договорът за закупуване на полицейски автомобили с европейски средства, в който е открито нарушение. От ОЛАФ са установили, че има едностранно нарушаване на условията на споразумението с Европейската комисия за доставка на 350 нови полицейски автомобила за всякакви терени. Вместо това са били поръчани автомобили тип SUV от по-стари запаси, а обществената поръчка е била с условия, фаворизиращи конкретен участник.

От ОЛАФ казват, че България трябва да възстанови близо 6 милиона евро в европейския бюджет заради предполагаемата злоупотреба. В официалното им съобщение не се споменава кога точно е сключен договорът, а пише само, че разследването е започнало през 2018 г.

"На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализирана прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи", съобщават от прокуратурата.

Тези материали са присъединени към делото за търговия с влияние, но от държавното обвинение не обявяват кое е делото и кои са двамата обвиняеми.

Узунов беше обвинен за търговия с влияние през 2020. Прокуратурата обяви, че той е общувал с бизнесмена Пламен Бобоков и в три отделни случая през 2019 е обменял информация с него.

Прокурор Валентина Маджарова, която даде брифинг във вторник след случая с ОЛАФ, отказа да отговори на въпрос дали Узунов е един от двамата обвиняеми и не потвърди дали името му присъства в доклада.

„Каквото има Специализираната прокуратура да каже по отношение на доклада на ОЛАФ, е изписано в съобщението. Не бих искала да коментирам“, каза тя.

От „Дондуков“ 2 отговориха, че ОЛАФ не са заподозрели в корупция Пламен Узунов, защото разследването им не е от 2017, както се твърди, а от 2018 г. Договорът за поръчка на автомобилите е подписан няколко месеца след мандата на служебното правителство, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, съобщават от президентството.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за 290 джипа „Грейт Уол“. Тя бе спечелена от фирмата „Българска автомобилна индустрия“ само месеци след като се сдоби с активите на „Литекс комерс“, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев, пише "24 часа". В борбата за спечелване на поръчката си били още „Мото Пфое“, „Н-Ауто София“ – вносител на „Нисан“, „Тойота“ и „Киа Моторс България“. Те са отпаднали по различни причини. Предимството на „Българска автомобилна индустрия“ е изразено в това, че колите за МВР са били сглобявани в страната ни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023