Прокуратурата е поискала от ДНСК да започне "незабавна проверка за законността на строеж на небостъргач I Tower" в София.

Сградата се строи на Солни пазар в близост до централата на КНСБ и по план в нея би трябвало да се открие 5-звезден хотел от веригата Marriott. 

Причината за интереса на прокуратурата към обекта е "информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж". 

ВАП е изискала и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

"Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове", се казва в информацията на прокуратурата. 

Публикацията, по която се самосезира ВАП, е в сайта "Блиц" и е озаглавена "Васил Божков строи небостъргач в София с изтекло разрешително".

В нея са цитирани анонимни "приближени до сделката", които твърдят, че "формално собственик (на сградата) е италианска компания, зад която стои Божков". Доказателства за твърдяната собственост не са предоставени, но е показана заповед от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община, от която се вижда, че номерът на разрешителното за строеж е датиран от 2012 г.

Собствениците на проекта са открили строителната площадка през октомври 2015 г., и са удължили срока на документа, като са се възползвали от промените в Закона за устройството на територията от 2017 г. На същото основание се проверява и строежа на "Артекс" - "Златен век". 

Проектът I Tower е част от капитала на "Айтауър Дивелопмент" ЕАД, чийто собственик е италианското дружество "Финвис", представлявано от Виторио Гори (р. 1947 г.). Централата на българската фирма се намира в къщата на бившия български премиер Никола Мушанов на адрес "Московска" 47 - непосредствено до седалището на "Нове холдинг" на Божков. 

Компанията-собственик финансира строежа с 12-годишен заем за 58,3 млн. евро от Черноморската банка за търговия и развитие и "Пощенска банка", който беше подписан през април 2018 г. в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов. 

Черноморската банка за търговия и развитие е междудържавна финансова институция, в която участват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. България е със статут на страна учредителка на ЧБТР и активен акционер, като представителтеи на държавата в борда на директорите са орпеделени от Министерството на финансите.

В момента в борда на гуверньорите влиза зам-министърът на финансите Маринела Петрова, в борда на директорите е Петя Кузева (директор на дирекция „Държавен дълг“ МФ), а вицепрезидент по операциите е бившият транспортен министър Ивайло Московски, който пое позицията през декември 2018.

Според информационната табела на обекта, главен изпълнител на строителството е "Щрабаг", проектант е "Архитектурно студио Пантелеев", проектният мениджър е на Proger S.p.a. Комплексът представлява два блока - 6-етажен административен и 30-етажен с хотелска част, частни апартаменти и ресторант.

По план строителството трябва да приключи през 2020 г., но сградите все още са далеч от завършване. 

"Айтауър дивелопмент" ЕАД е образувано през 2016 г. с първоначален капитал 37,7 млн. лв. Първият му собственик е "Ай ти риъл истейт", който притежава и поземления имот между бул. "Христо Ботев", ул. "Позитано", "Владайска" и "Три уши". 

Ай Ти Риъл Истейт ООД има дълга история на смяна на собствеността, като в него са влизали дружества, регистирани в Люксембург, Португалия, Италия, Кипър. 

В момента Marriott управлява два хотела в София - Sense Sofia (под бранда Design Hotels) на бул. "Цар Освободител" и Sofia Hotel Balkan (Luxury Collection), бившият "Шератон". 

"Нове холдинг" на Васил Божков се занимава с недвижими имоти, но формално няма връзка с проекта за I Tower. Неговата "Нове Хоумс" строи затворен комплекс от 14 сгради до бул. "Цар Борис III" в района на "Красно село".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат

Костадин Ангелов атакува Кацаров заради решението Covid-сертификат да се дава още след първа доза

Ангелов твърди, че при него се правели по 40 хил. дози на ден, но статистиката показва съвсем различно число