Прокуратурата разследва Асен Василев по сигнал на "Инса ойл"

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че прокуратурата е започнала разследване срещу вицепремиера Асен Василев за предполагаемо престъпление по служба.

Според Рашков то е образувано по сигнал на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов. Компанията беше посочена от Василев като едно от дружествата, които са увеличили спекулативно цените на бензина и дизела, което е довело до паническо презапасяване заради внушенията, че горивата поскъпват масово. На свой ред нейното ръководство обвини Василев, че направил непазарна договорка с "Лукойл" за намаляване на цените на рафинерията, което поставило в неравностойно положение вносителите на горива.

Бойко Рашков твърди, че главният прокурор Иван Гешев е получил сигнала на Самуилов срещу Василев и го е разпределил на Спецпрокуратурата "с изречението "да се образува досъдебно производство", без да остави възможност на наблюдаващия прокурор да прецени дали има основания за това.

"Забравих да изразя своето съжаление към главния прокурор. Или си е счупил краката, или си е навехнал ръката да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев", казва Рашков иронично, като дава пример със забавянето на прокурорските действия срещу един от по-ранните ръководители на МФ Владислав Горанов, уличен в допускане на несъбрани хазартни такси от Васил Божков за над 500 млн. лв.

Премиерът Кирил Петков определи случващото се като "пълно безобразие".

"Две години не успяха да образуват разследване по случая (с Горанов). Ако сега за няколко часа са успели да направят досъдебно производство по сигнал на една от компаниите, които бяха част от паниката за цените на горивата в последните дни, това ще е просто очевадна стъпка на прокуратурата, какво цели със своите действия. Ако новината е вярна, просто срам", каза Кирил Петков.

До момента прокуратурата не е публикувала официална информация по казуса с "Инса ойл".

Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев не потвърждава и не отрича, че финансовият министър се разследва.

Пред bTV той оспорва само формулировката на Бойко Рашков:

"Не е образувано досъдебно производство срещу Асен Василев, защото в НПК се казва, че досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу лице. Фигурата на обвиняем излиза само след достатъчно събрани доказателства за извършено престъпление".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024