Прокуратурата е започнала разследване срещу длъжностни лица за замърсяването на Варненското езеро заради скъсания отходен тръбопровод.

Разследването се води за четири престъпни деяния: за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост и за екологично престъпление.

Прокуратурата ще проверява дейността на отговорните лица от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева.

Тръбопроводът е изграден по програма ИСПА и е на стойност близо 6,2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна, съобщава прокуратурата.

Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ - Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г.

Тръбопроводът е аварирал още преди 8 месеца, през които отпадните води са изтичали свободно във Варненския залив. Едва през май започна ремонт на съоръжението. Преди това ВиК Варна е обследвала подводната част на обекта със сонар. Изработен е проект за ремонт, като е поискано финансиране от МРРБ за 1,3 млилиона лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена