Полицаят, застрелял 18-годишното момче след гонка, лично го е закарал до болницата (Обновена)

Новината е обновена в 11:00 ч. на 19 септември 2023 г.


Полицаят, застрелял 18-годишно момче след гонка в София, е предупредил няколко пъти преди да стреля - а след инцидента лично е закарал пострадалия до болница. Това съобщи директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг пред журналисти.

Софийската градска прокуратура трябва да реши дали ще повдигне обвинения срещу полицейския служител заради стрелбата. До нея се е стигнало след сигнал за нападение и обир на две момичета в района на столичен хотел.

По информация на потърпевшите, той е извършен около 02:00 ч. през нощта в района на НДК край алеята около кучешкия парк. Двете момичета се прибират към вкъщи, когато трима мъже ги спират. Едно от момичетата е удряно, а раницата с личните ѝ вещи и пари е открадната.

Докато полицията издирва извършителите, около 5.15 ч. сутринта, в полицията постъпва сигнал от охранител в столичен търгоовски обект на бул. "Черни връх". Той съобщава, че трима маскирани прескачат оградата и носят багаж. Полицейски екипи се отзовават на сигнала и установяват, че лицата се качват в автобус 120. Те спират превозното средство, откъдето двамата заподозрени се оптиват да избягат.

"В този момент единият от колегите на автопатрулната двойка тръгва след двете бягащи лица и на няколко пъти извиква: "Стой! Полиция, ще стрелям!". Лицата не се съобразяват с подадената команда от полицейския служител и продължават да бягат", обясни Николов.

Впоследствие единият служител на реда първо изстрелва два контролни изстрела - което е потвърдено от свидетелски показания на лице в близост до района на случващото се. След това той произвежда и изстрел по едно от двете бягащи момчета. Когато вижда че младежът е ранен, полицаят го откарва в болница "Токуда" за оказване на бърза медицинска помощ. 18-годишното момче обаче загива от изстрела.

По думите на Николов полицаят е "безупречен служител със 7 години стаж в системата на МВР". Той е 33-годишен и е многократно награждаван, "включително от министри в предходни правителства с парични награди".

До края на деня наблюдаващият прокурор ще прецени дали да повдигне обвиненения срещу мъжа, като възможностите са различни - за неизбежна отбрана, за превишаване пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост до евентуален умисъл на убийство.

"Тук всеки един детайл е от изключително значение и всеки един детайл може да промени решението на наблюдаващ прокурор", каза заместник градският прокурор на София.

Останалите двама заподозрени в престъплението са признали за грабежа и нападението над две момичета край столичен хотел. Показали са и къде са изхвърлили раницата, след като взели пари и ценности от нея. Срещу тях вече има повдигнати обвинения.

В понеделник жители на столичния квартал „Ботунец“ излязоха на протест заради смъртта на 18-годишното момче, простреляно от служителя на реда. Те твърдят, че той и двамата задържани са невинни и досега не са имали проблеми с полицията. По данни на властите обаче простреляният е криминално проявен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024