Снимка: © Булевард България

Прокуратурата не е установила данни за извършването на незаконно подслушване в МВР и ДАНС, докато е правила проверки по сигналите на служебния вицепремиер Бойко Рашков и съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов през последните 2 седмици. 

Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в петък. 

Националната следствена служба, на която е възложено разследването, е разпитала общо 11 души - служители на ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и ДАНС. 

"От получените отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот", каза Милева. 

Тя отправи няколко предупреждения за това, че "прокуратурата ще се противопоставя остро на опитите прокуратурата да бъде използвана с политически цели и да бъде въвлечена в предизборната надпревара".  

Милева призова и за "взаимодействие между институциите с цел противодействие на престъпността". В четвъртък Бойко Рашков демонстративно отказа поканата за разговор, която Иван Гешев беше отправил чрез медиите. 

"Разпространяването на неистини и фалшиви новини - още повече в такова време - е нарушение на закона, руши българската държавност, застрашава върховенството на закона и подкопава устоите на правовата държава и е в интерес на извършителите на престъпления", каза още Сийка Милева. 

От брифинга стана ясно още, че прокуратурата ще прави "анализ" на документите от провежданите "редица проверки" по сигнали за корупционни престъпления на Делян Пеевски.

Милева обяви, че прокуратурата ще направи "пълна проверка" на данните от доклада на Министерството на финансите на САЩ, в които има и уличаващи твърдения срещу действащ висш държавен служител, какъвто е Илко Желязков. 

"Ако се констатират данни за престъпления, ще бъдат приети действия. Прокуратурата ще поиска от партньорските органи конкретизиране и разширяване на информацията", каза още тя. 

Специализираната прокуратура води и още проверки срещу Васил Божков, към които ще бъде присъединена и евентуалното разследване за участие в корупционни престъпления, осветено и в доклада на САЩ. 

Милева обаче не посочи дали държавното обвинение прави съпоставка между документа от американското Министерство на финансите и твърденията на Божков за плащанията му в огромни размери за Бойко Борисов, Владислав Горанов и други функционери от ГЕРБ. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни