Прокуратурата реши, че няма незаконно подслушване, след разпит на 11 свидетели Снимка: © Булевард България

Прокуратурата не е установила данни за извършването на незаконно подслушване в МВР и ДАНС, докато е правила проверки по сигналите на служебния вицепремиер Бойко Рашков и съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов през последните 2 седмици.

Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в петък.

Националната следствена служба, на която е възложено разследването, е разпитала общо 11 души - служители на ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и ДАНС.

"От получените отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот", каза Милева.

Тя отправи няколко предупреждения за това, че "прокуратурата ще се противопоставя остро на опитите прокуратурата да бъде използвана с политически цели и да бъде въвлечена в предизборната надпревара".

Милева призова и за "взаимодействие между институциите с цел противодействие на престъпността". В четвъртък Бойко Рашков демонстративно отказа поканата за разговор, която Иван Гешев беше отправил чрез медиите.

"Разпространяването на неистини и фалшиви новини - още повече в такова време - е нарушение на закона, руши българската държавност, застрашава върховенството на закона и подкопава устоите на правовата държава и е в интерес на извършителите на престъпления", каза още Сийка Милева.

От брифинга стана ясно още, че прокуратурата ще прави "анализ" на документите от провежданите "редица проверки" по сигнали за корупционни престъпления на Делян Пеевски.

Милева обяви, че прокуратурата ще направи "пълна проверка" на данните от доклада на Министерството на финансите на САЩ, в които има и уличаващи твърдения срещу действащ висш държавен служител, какъвто е Илко Желязков.

"Ако се констатират данни за престъпления, ще бъдат приети действия. Прокуратурата ще поиска от партньорските органи конкретизиране и разширяване на информацията", каза още тя.

Специализираната прокуратура води и още проверки срещу Васил Божков, към които ще бъде присъединена и евентуалното разследване за участие в корупционни престъпления, осветено и в доклада на САЩ.

Милева обаче не посочи дали държавното обвинение прави съпоставка между документа от американското Министерство на финансите и твърденията на Божков за плащанията му в огромни размери за Бойко Борисов, Владислав Горанов и други функционери от ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024