Прокуратурата се намеси в необявената война за хазартния бизнес Снимка: © ТВ+

Остър конфликт около хазартния бизнес в България стана причина за ново разследване на Специализираната прокуратура в пет компании, свързани с Васил Божков и създателите на "Еврофутбол" Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян. Четиримата са дългогодишни партньори в няколко от най-големите компании за спортни залагания. В последните месеци обаче е започнала промяна в собствеността на няколко от юридическите лица, които контролират "Ефбет" и "Еврофутбол", а братя Найденови обвиняват Божков в рекет и заплаха за физическо посегателство.

Прокуратурата съобщава, че в петък, 20 декември, е образувано досъдебно производство по сигнал за изнудване със заплаха за убийство. Разследването засяга престъпление, извършено през декември 2017 г. в София. Не се посочва нито засегнатото лице, нито предполагаемият извършител.

НК предвижда лишаване от свобода от 2 до 10 години и глоба от 4000 до 6000 лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца, който бъде признат за виновен по обвинението.

От информацията на прокуратурата става ясно, че основната линия на разследването се води по финансовите проверки срещу хазартните компании "Ефбет" ООД, "Еврофутбол" ООД, "Ефбет Партнерс", "Нове Холдинг" АД, "Еврофутбол Лимитед".

Поискани са данни от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за това дали са налагани административни мерки срещу петте дружества, на какво правно основание и за какъв срок. Специализираната прокуратура съобщава, че е изискала от Министерството на финансите информация за това дали са извършвани данъчни ревизии и проверки спрямо петте разследвани дружества и какви са резултатите от тях.

Справка в регистрите на ДКХ показва, че "Нове холдинг" (100% собственост на Васил Божков) няма лиценз като организатор на хазартни игри или като организатор на дейности по производство, разпространение и сервиз и по внос, разпространение и сервиз на игрално оборудване. Той обаче е съсобственик в други две компании, които организират най-големите лотарийни игри - "Ню Геймс" АД и "Национална лотария" АД. От съобщението на Специализираната прокуратура не се разбира дали те ще бъдат проверявани във връзка с разследването.

Часове преди съобщението на прокуратурата съсобственикът на "Ефбет" Цветомир Найденов обяви, че той и брат му Боян са заплашвани лично от Васил Божков с убийство.

"Той (Васил Божков, б.р.) на 12 юни ни заплаши, че ако не му прехвърлим нашия си бизнес, 51%, ще ни убие заедно с Кирил Домусчиев. Той го каза пред мене, брат ми и пред баща ми. Пред баща заплаши двамата му сина с убийство. До прокуратурата сме дали няколко сигнала - единият е за (заплаха за) убийство, за рекет, защото той ни поиска 10 млн. на година, за да ни остави на мира. Заплаши ни, че с негови хора от прокуратура и полиция ще бъдем заключени за осем месеца и така ще ни вземе бизнеса. Заплаши ни, че ни е откупил за 40 милиона на година двамата с брат ми и може да си прави с нас, каквото си иска. За тези разговори имаме записи, които сме си ги правили и ще ги извадим при разследване или при интерес от медиите също", казва Цветомир Найденов в интервю пред Веселин Дремджиев.

Информацията, която той съобщава, се разминава частично с данните на прокуратурата от гледна точка на периода на извършеното престъпление - обвинението засяга заплаха, отправена през декември 2017 г., а Найденов сигнализира за престъпление от юни 2019 г.

По думите му - сред заплашваните от Божков лица е и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, собственик чрез "Адванс Пропъртис" на фармацевтичния гигант "Хювефарма", най-голямата медийна група "Нова Броудкастинг Груп", ФК "Лудогорец", Параходство Български морски флот, и десетки други компании с различен икономически профил. От интервюто не става ясно в какво качество е въвлечен Домусчиев в спора между Божков и Найденов, доколкото бизнесменът не притежава официален хазартен бизнес. Връзка между тях е през Българския футболен съюз, чиято професионална лига се финансира от "Ефбет". "Лудогорец" и "Левски" са сред клубовете, чийто официален спонсор е дружеството.

До момента няма официална реакция от страна на Васил Божков по обвиненията, които Найденов отправя към него. Кирил Домусчиев също не е коментирал публично замесването му в казуса.

Втората линия на конфликт между двете страни е бизнесът с лотарийни билети, в които компаниите на Божков доминират в момента. На 12 декември финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е възложил на Агенцията за държавна финансова инспекция да провери сигнал за пропуснати вземания на ДКХ от Националната лотария в размер на близо 250 млн. лв. под формата на несъбрани държавни такси.

"Във връзка с тиражирани в публичното пространство твърдения за различно третиране от страна на Държавната комисия по хазарта на хазартни оператори, организиращи лотарийни игри, министърът на финансите разпореди на Агенцията за държавна финансова инспекция да инспектира ДКХ за законосъобразност по отношение на получените приходи при изплащането на дължимата държавна такса от страна на регистрираните хазартни оператори", се казва в съобщението на Министерството на финансите.

Жалба за нелоялна конкуренция е подадена от "Ефбет" през КЗК. В нея се твърди, че е налице неправилно прилагане на Закона за хазарта. Регулацията предполага, че държавата събира 15% върху общата сума на залозите, но според сигнала "Ню Геймс" (организатор на "Националната лотария") е облагано с различна ставка (20 на сто) върху различен показател - "такси и комисионни за участие". Проверката по казуса продължава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024