Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е решила да сезира Европейската комисия заради "безпрецедентния политически натиск от страна на парламентарно представените партии в 45 Народно събрание". 

Причината: предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и прокуратури, които бяха отделени от общата система, за да гледат дела за корупция и организирана престъпност. 

Проектът беше подкрепен с мнозинство на първо четене в Комисията по правни въпроси, но мандатът на парламента ще бъде прекратен предсрочно, преди да може да се приемат окончателно. 

Ръководството на прокуратурата твърди, че обсъжданите промени ще доведат до "блокиране на борбата с престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса й към Върховенството на правото в ЕС". 

Комуникацията на прокуратурата с Брюксел идва няколко месеца, след като ЕК обяви, че ще запази мониторинга върху България за правосъдието и вътрешния ред. През октомври 2020 г. Вера Йоурова посочи, че "Много българи нямат доверие в съдебната си система и сами отправиха посланието си да продължим да наблюдаваме какво се случва в държавата. Това изисква добро сътрудничество с българските власти" в изслушване пред ЕП.

В продължение на 2 месеца прокурорската квота на ВСС не успя и да предложи достатъчно подготвени кандидати за изискванията на екипа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Към 7 май са одобрени само четирима души от България, защото останалите номинации не отговарят на нужните условия за квалификация.

В писмо до Правната комисия ръководството на прокуратурата твърди, че предвидените промени в Закона за съдебната власт и НПК "не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани". 

Председателят на комисията Радостин Василев от "Има такъв народ" реагира на позицията на прокуратурата с напомняне, че "каквато е волята на политическите партии (в НС), такава ще е и съдбата на специализираната прокуратура и съд". 

"Това да се сезират евроинституциите в прерогативите на прокуратурата, но до нищо не би довело. Днес е последният ден на Народното събрание, а е гласувано само на първо четене в Правната комисия. Така или иначе, това, което стана в Правната комисия, е законосъобразно", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина