Снимка: © Булевард България

Прокуратурата е решила да сезира Европейската комисия заради "безпрецедентния политически натиск от страна на парламентарно представените партии в 45 Народно събрание".

Причината: предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и прокуратури, които бяха отделени от общата система, за да гледат дела за корупция и организирана престъпност.

Проектът беше подкрепен с мнозинство на първо четене в Комисията по правни въпроси, но мандатът на парламента ще бъде прекратен предсрочно, преди да може да се приемат окончателно.

Ръководството на прокуратурата твърди, че обсъжданите промени ще доведат до "блокиране на борбата с престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса й към Върховенството на правото в ЕС".

Комуникацията на прокуратурата с Брюксел идва няколко месеца, след като ЕК обяви, че ще запази мониторинга върху България за правосъдието и вътрешния ред. През октомври 2020 г. Вера Йоурова посочи, че "Много българи нямат доверие в съдебната си система и сами отправиха посланието си да продължим да наблюдаваме какво се случва в държавата. Това изисква добро сътрудничество с българските власти" в изслушване пред ЕП.

В продължение на 2 месеца прокурорската квота на ВСС не успя и да предложи достатъчно подготвени кандидати за изискванията на екипа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Към 7 май са одобрени само четирима души от България, защото останалите номинации не отговарят на нужните условия за квалификация.

В писмо до Правната комисия ръководството на прокуратурата твърди, че предвидените промени в Закона за съдебната власт и НПК "не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани".

Председателят на комисията Радостин Василев от "Има такъв народ" реагира на позицията на прокуратурата с напомняне, че "каквато е волята на политическите партии (в НС), такава ще е и съдбата на специализираната прокуратура и съд".

"Това да се сезират евроинституциите в прерогативите на прокуратурата, но до нищо не би довело. Днес е последният ден на Народното събрание, а е гласувано само на първо четене в Правната комисия. Така или иначе, това, което стана в Правната комисия, е законосъобразно", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре