Прокуратурата ще провери заплахите срещу Атанас Чобанов, Пеевски сезира ДАНС по случая

Софийската районна прокуратура се е самосезирала във връзка с изявленията на журналиста Атанас Чобанов и столичния общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев, че спрямо тях са отправени заплахи, за които са предупредени от чуждестранни служби за сигурност.

До момента няма образувани досъдебни производства по двата случая, казват от държавното обвинение.

Журналистът Атанас Чобанов е бил информиран от чуждо правителство, че е под "непосредствена заплаха"

Разследващият журналист Атанас Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор. Главният редактор на разследващия сайт "Бърд" написа във Facebook, че ще говори пред прокуратурата, но ще бъде лаконичен, а повече информация ще разкрива след смяна на главния прокурор Иван Гешев.

"При чудодейното случайно разпределение преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. За "награда" той е станал част от т. нар. спецекип в Софийска районна прокуратура. Тъй като съм призован да дам сведения, ще го направя най-любезно, но ще бъда лаконичен. Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби", заяви Чобанов.

Ден по-рано разследващият журналист съобщи, че е бил информиран от чуждо правителство, че е под „непосредствена заплаха“. Главният редактор на Bird добави, че последната му публикация е материал за Делян Пеевски и лобистки договори на негови „проксита“ с Антъни Подеста – лобист на Демократическата партия. Според разследването, публикувано в събота, Подеста подписал контракти на стойност над 2 милиона долара с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по закона „Магнитски“ депутат от ДПС.

„За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание“, твърди Чобанов.

Междувременно депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ сезираха ДАНС с искане за проверка на твърденията на журналиста, че е бил под непосредствена заплаха. "От ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение за всяко демократично общество и трябва да бъдат гарантирани, поради което всеки случай на заплаха (ако такава наистина е налице), към който и да е журналист, трябва да бъде приоритет на правоохранителните органи с всички процесуални възможности за проверка и разследване и с цялата строгост на закона", пише в декларацията от партията.

"В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП, "ГД "Национална полиция", СДВР, Държавна агенция "Разузнаване", ДАНС, както и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо Чобанов и, ако имат такава, какви мерки са предприети за защитата на журналиста", съобщават от прокуратурата.

До настоящия момент прокуратурата не е уведомявана от институциите за отправена заплаха спрямо Чобанов, "както би следвало да се направи по закон", добавят още от ПРБ. След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. "В случай че такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство", пише още в съобщението на прокуратурата.

Държавното обвинение ще предприеме същите действия и спрямо заплахите срещу общинския съветник Борис Бонев. "В публикацията си общинският съветник Б.Б. пише, че е дал подробни показания пред компетентните органи. В прокуратурата до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да бъде докладвана незабавно на прокуратурата", съобщават от ПРБ.

Преди няколко дни лидерът на "Спаси София" разкри, че е предупреден от българските служби за сигурност за непосредствена заплаха за живота му. Информацията е била потвърдена и от чуждестранни партньорски служби.

"Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София", написа той във Facebook.


Борис Бонев от "Спаси София" е получил заплахи за живота сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024