Прокуратурата в Аржентина обвини личния лекар на Марадона за смъртта му Снимка: © Getty Images

Прокуратурата в Сан Исидро – област Буенос Айрес – повдигна обвинения срещу личния лекар на покойния Диего Армандо Марадона – Леополдо Луке.

Няколко седмици преди смъртта си на 25 ноември, аржентинският бивш футболист претърпя операция за отстраняване на кръвен съсирек в мозъка. Според разследващите – Марадона не е получил адекватни медицински грижи, след като е бил изписан от болницата, а това е довело до фаталния край.

Италианският в. „La Repubblica“ цитира първия доклад на прокуратурата в Аржентина, в който пише, че легендарният футболист не е бил подложен на „никакво лечение на сърдечното си заболяване“. Марадона почина от сърдечен арест.

„Никой не се е погрижил за пациента, отчитаме виновността на лекарите и случай на сериозна небрежност“, гласи докладът на прокурора от Сан Исидро. „Пациентът не е бил наблюдаван и не е бил поставен под продължителен медицински контрол, според здравословното му състояние“.

„Без съмнение, негов лекар е д-р Леополдо Луке. Той е бил координаторът на домашните грижи, които са се оказали недостатъчни и тотално неорганизирани. Пациентът сляпо му се е доверил“, пише още в обвинението.

Луке е описан като човек, който е искал „да влезе в историята като лекарят, спасил Марадона“. Според цитирания от La Repubblica доклад – разследващите вярват, че медикът е бил част от екипа, който е направил мозъчната операция на аржентинеца 20 дни преди смъртта му. Хирургичната интервенция не е била извършена единствено от него.

Прокурорът описва Марадона като „труден пациент“, но настоява, че е трябвало да бъде лекуван „по правилата, дори срещу волята му“. Личният лекар на Дон Диего вече сподели, че бившият футболист смесвал лекарствата с алкохола и не слушал медиците, а в последните си дни бил в депресия и дори не искал да вижда най-близките си хора.

Още в дните след кончината на Марадона към Луке бяха отправени обвинения за небрежност при лечението на неговия пациент, а в края на миналата седмица полицията претърси домовете и лекарските кабинети на Луке и психиатъра на Марадона – Агустина Косачов.

Луке отрича всички обвинения за лекарска небрежност, която е довела до смъртта на бившия футболист. "Чувствам се ужасно, защото моят приятел почина“, каза той в края на ноември, когато домът и офисът му бяха претърсени. „Не аз съм отговорен за това. Знам какво правех с Диего и знам как го правех".


Личният лекар на Марадона не скри сълзите си: Отговорен съм само за това, че го обичах


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024