Специализираната прокуратура реагира с гневно прессъобщение след критиките на МВР заради предполагаемо бездействие на магистратие в разследване срещу групировка за трафик на нелегални имигранти. 

От полицията обявиха за задържането на 7 души по дело, образувано още от 2018 г. насам. За него главният секретар на МВР е сигнализирал Висшия съдебен съвет преди половин година заради липса на съдействие от наблюдаващата прокуратура. 

От ПРБ решиха да обвинят неназовани електронни медии в разпространение на "невярна и манипулативна информация", без обаче да отричат, че разследването е продължило четири години. Описанието на предполагаемите неверни твърдения съвпада със съдържанието на по-ранна статия на "24 часа" по техни източници, в която се твърдеше, че ГДБОП са настоявали няколко пъти да започне прилагане на СРС срещу заподозрените, но това е отказано от конкретен прокурор. Друг негов колега се е съгласил да подпише заповеди за арестите по време на акцията. 

От Специализираната прокуратура наричат тези твърдения "неистини", които целят "по нескопосан начин те да бъдат очернени пред обществото" и уронват "престижа на Специализирана прокуратура и работещи в институцията достойни магистрати". 

Те потвърждават, че досъдебното производство е образувано през 2018 г. по разработка на ДАНС, а "към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност". 

Това явно се е случило едва на 1 април 2022 г., когато е извършена акцията срещу групата. От прокуратурата обвиняват МВР за това, че в прессъобщението им не е посочено, че действията по разследването са осъществени "от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализираната прокуратура". В оригиналната информация на полицията се изброяваха няколко служби в МВР и ДАНС. 

От прокуратуата съобщават, че са обвинени шестима души, от които трима са със срок за задържане 72 часа, а един е с мярка "подписка". 

"Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друго лице - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване", се казва в информацията на ПРБ. 

Оттам твърдят, че "поради изтичане на информация към заподозрените от силова структура, извън ДАНС" се е стигнало до възможността на ръководителя на групата да избяга от страната. 

От прокуратурата обвиняват 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"