Прокуратурата vs. МВР: 4 г. бездействие по дело за трафик на мигранти и критики за теч на информация

Специализираната прокуратура реагира с гневно прессъобщение след критиките на МВР заради предполагаемо бездействие на магистратие в разследване срещу групировка за трафик на нелегални имигранти.

От полицията обявиха за задържането на 7 души по дело, образувано още от 2018 г. насам. За него главният секретар на МВР е сигнализирал Висшия съдебен съвет преди половин година заради липса на съдействие от наблюдаващата прокуратура.

От ПРБ решиха да обвинят неназовани електронни медии в разпространение на "невярна и манипулативна информация", без обаче да отричат, че разследването е продължило четири години. Описанието на предполагаемите неверни твърдения съвпада със съдържанието на по-ранна статия на "24 часа" по техни източници, в която се твърдеше, че ГДБОП са настоявали няколко пъти да започне прилагане на СРС срещу заподозрените, но това е отказано от конкретен прокурор. Друг негов колега се е съгласил да подпише заповеди за арестите по време на акцията.

От Специализираната прокуратура наричат тези твърдения "неистини", които целят "по нескопосан начин те да бъдат очернени пред обществото" и уронват "престижа на Специализирана прокуратура и работещи в институцията достойни магистрати".

Те потвърждават, че досъдебното производство е образувано през 2018 г. по разработка на ДАНС, а "към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност".

Това явно се е случило едва на 1 април 2022 г., когато е извършена акцията срещу групата. От прокуратурата обвиняват МВР за това, че в прессъобщението им не е посочено, че действията по разследването са осъществени "от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализираната прокуратура". В оригиналната информация на полицията се изброяваха няколко служби в МВР и ДАНС.

От прокуратуата съобщават, че са обвинени шестима души, от които трима са със срок за задържане 72 часа, а един е с мярка "подписка".

"Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друго лице - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване", се казва в информацията на ПРБ.

Оттам твърдят, че "поради изтичане на информация към заподозрените от силова структура, извън ДАНС" се е стигнало до възможността на ръководителя на групата да избяга от страната.

От прокуратурата обвиняват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024