Прокуратурата все пак ще провери записа на Борисов Снимка: © Unsplash

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че Софийската градска прокуратура ще направи проверка на изтеклия запис с телефонен разговор на премиера Бойко Борисов. Гешев обаче направи явна своята "принципна позиция", че скандалите около властта в последните няколко седмици са "целенасочена стратегия за дестабилизиране на държавата" от обвиняеми лица с крайна цел "унищожаване на българската прокуратура".

"Ако се констатират доказателства за престъпление за който и да е български гражданин, дали е премиер, президент, подсъдим олигарх, министри или зам.-министри, прокуратурата не се притеснява да извърши действията в съответствие със закона", каза Гешев.

Той заяви, че не желае да се намесва във вътрешното убеждение на прокурорите, които ще правят проверки по случая със записа, но каза следното:

"Трябва да е ясно повечето хора, към които се насочи прокуратурата през последните 2 години, са най-богатите хора в България. Тези хора разполагат с медиен ресурс, с политически ресурс и с огромен финансов ресурс, с който могат да си позволят всичко. Логично е прокуратурата и други институции да бъдат подложени на натиск. Това е естествена защитна стратегия на хора с пари. В последните дни се генерират постоянни скандали. Това е целенасочена съзнателна стратегия за дестабилизиране на държавата, избори, политическа конфигурация, която устройства Божков, Цветан Василев, Прокопиев, Огнян Донев и един куп други обвиняеми, която води до унищожаване на българската прокуратура".

Аудиофайлът беше разпространен анонимно до медиите, като в него се съдържаха цинизми по адрес на Цвета Караянчева, намек за намеса в сделката за ЧЕЗ чрез нарочна проверка на кандидат-купувача "Еврохолд" и разбор на разследването за измами с къщи за гости.

Малко по-рано в сряда стана ясно, че прокуратурата ще проверява дали записът е манипулиран и дали премиерът е подслушван незаконно.

"Моето лично мнение, не като главен прокурор, а като човек, е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. В последните 20 години генерираме само скандали, с които даваме изключително лош сигнал към европейските партньори. Но най-вече към българските граждани", каза Иван Гешев по-рано през деня.

Собственото му име беше споменато от гласа на Борисов в записа. Във вторник президентът Румен Радев призова за проверка на автентичността на записа, чието публикуване сравни с "брутална атака срещу България".

Бойко Борисов твърди, че разпространеният до медиите файл е фалшификат, но и отказа да сезира прокуратурата за проверка на това кой стои зад предполагаемата злоупотреба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024