Снимка: © Unsplash

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че Софийската градска прокуратура ще направи проверка на изтеклия запис с телефонен разговор на премиера Бойко Борисов. Гешев обаче направи явна своята "принципна позиция", че скандалите около властта в последните няколко седмици са "целенасочена стратегия за дестабилизиране на държавата" от обвиняеми лица с крайна цел "унищожаване на българската прокуратура". 

"Ако се констатират доказателства за престъпление за който и да е български гражданин, дали е премиер, президент, подсъдим олигарх, министри или зам.-министри, прокуратурата не се притеснява да извърши действията в съответствие със закона", каза Гешев. 

Той заяви, че не желае да се намесва във вътрешното убеждение на прокурорите, които ще правят проверки по случая със записа, но каза следното: 

"Трябва да е ясно повечето хора, към които се насочи прокуратурата през последните 2 години, са най-богатите хора в България. Тези хора разполагат с медиен ресурс, с политически ресурс и с огромен финансов ресурс, с който могат да си позволят всичко. Логично е прокуратурата и други институции да бъдат подложени на натиск. Това е естествена защитна стратегия на хора с пари. В последните дни се генерират постоянни скандали. Това е целенасочена съзнателна стратегия за дестабилизиране на държавата, избори, политическа конфигурация, която устройства Божков, Цветан Василев, Прокопиев, Огнян Донев и един куп други обвиняеми, която води до унищожаване на българската прокуратура". 

Аудиофайлът беше разпространен анонимно до медиите, като в него се съдържаха цинизми по адрес на Цвета Караянчева, намек за намеса в сделката за ЧЕЗ чрез нарочна проверка на кандидат-купувача "Еврохолд" и разбор на разследването за измами с къщи за гости. 

Малко по-рано в сряда стана ясно, че прокуратурата ще проверява дали записът е манипулиран и дали премиерът е подслушван незаконно. 

"Моето лично мнение, не като главен прокурор, а като човек, е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. В последните 20 години генерираме само скандали, с които даваме изключително лош сигнал към европейските партньори. Но най-вече към българските граждани", каза Иван Гешев по-рано през деня. 

Собственото му име беше споменато от гласа на Борисов в записа. Във вторник президентът Румен Радев призова за проверка на автентичността на записа, чието публикуване сравни с "брутална атака срещу България". 

Бойко Борисов твърди, че разпространеният до медиите файл е фалшификат, но и отказа да сезира прокуратурата за проверка на това кой стои зад предполагаемата злоупотреба. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента